Expositie: De kerk als tijdmachine

Expositie: De kerk als tijdmachine

Oude Groninger Kerken zijn gestolde geschiedenis. Je kunt er eeuwenoude sporen vinden! Maar spoorzoeken valt nog niet mee... Voor een kind, en voor menig volwassen bezoeker, is het een lasagne van tijdlagen. 

Expositie: De kerk als tijdmachine

De kerk als tijdmachine

Kunstenaar Stefan de Keijser maakte in opdracht van de Stichting Oude Groninger Kerken, twaalf tekeningen (twaalf tijdvakken), waarin de kerk door de eeuwen heen in haar sociale context centraal staat. De tekeningen tonen laag voor laag, tijdvak voor tijdvak, hoe het allemaal zo gekomen is. Van de lege wierde in het Groninger land tot aan de multifunctionele hedendaagse kerk. In minutieuze tekeningen, met verf ingekleurd, wordt de geschiedenis ontrafeld. Als kijker ontdek je hoe kerken ooit zijn gebouwd, en hoe de gebouwen door de eeuwen heen voortdurend veranderden, in aansluiting op de religieuze, politieke en levensopvattingen van mensen. 

<p>Stefan de Keijser aan het werk. Foto: B. van Aalst.</p>

Stefan de Keijser aan het werk. Foto: B. van Aalst.

Tijdmachine

In de expositie ontdek je hoe ongelofelijk veel een oude kerk heeft meegemaakt. De prachtige tekeningen zijn geladen met kennis over concrete historische gebeurtenissen en verwijzingen naar de canonvensters van Nederland. Tegelijkertijd prikkelen de kleurige scènes volop de verbeelding. Door een visuele kwinkslag of de sfeer die een bepaalde tekening uitstraalt, kun je je ineens verplaatsen in de mensen, die in die tijd leefden. Je gaat je als vanzelf dingen afvragen, en wordt zo verder meegevoerd op ontdekkingstocht door de tijd. En... zou het allemaal echt zo zijn geweest? 'De kerk als tijdmachine' toont een kleurig palet aan mogelijkheden. Het is de verbeelding van de tijd door de makers. Sommige dingen weten we, naar andere zaken kunnen we slechts gissen. Of het echt zo was, of toch anders... wat denk jij? Kom kijken en stap in de tijdmachine!

Jubileumjaar Stichting Oude Groninger Kerken

De Stichting Oude Groninger Kerken bestaat in 2019 vijftig jaar. Met deze bijzondere expositie in Museum Klooster Ter Apel wil de stichting het jubileumfeest alvast eind 2018 inluiden. Zowel de stichting als het Museum zijn bijzonder verheugd deze eerste jubileumactiviteit in nauwe samenwerking aan te kondigen. 

Boek

De tekeningen vormen tevens het hart van het kijkboek ‘De kerk als Tijdmachine’, gepubliceerd door WBOOKS, met teksten van Martin Hillenga en ontworpen door Jelle F. Post. Het boek kost € 14,95 en is onder meer verkrijgbaar in de museumwinkel van Museum Klooster Ter Apel. 

Zie ook