Expositie: “Berend Kunst, reizend pourtraitist”

Expositie: “Berend Kunst, reizend pourtraitist”

Onder de titel “Berend Kunst, reizend pourtraitist” toont de Groninger Zilverkamer in Appingedam de komende drie maanden een bijzondere collectie pastelportretten uit particulier bezit. 

Niet alleen de kunstwerken zijn bijzonder, ook het verhaal erachter. Over de kunstenaar. Over de geportretteerden. De eigenaars houden zich liever wat op de achtergrond. Ze hebben zoveel mogelijk gegevens over de portretten verzameld. Verder hebben ze zich verdiept in de levensgeschiedenis van Berend Kunst. Hij is afkomstig uit Nieuwolda, maar verhuist omstreeks z’n dertigste met vrouw en kinderen naar de stad. Hij was bakker, maar wordt nu portrettist. Kunst laat zich bijscholen en zal daarna vele honderden portretten maken als pastellist en crayontekenaar.

De concurrentie is echter groot, vandaar zijn dikwijls lange reizen door Nederland, Duitsland, Denemarken, Zweden en Noorwegen. In zijn werkregister houdt de kunstenaar nauwgezet bij waar hij zoal bivakkeert en wie hij vereeuwigt. Ook zijn werkwijze laat zich daaruit afleiden: start bij een notabele en als die tevreden is over de portretten van hem en zijn gezin, verspreidt het verhaal zich vanzelf. Het is uiteraard geen vetpot – in 1857 krijgt hij nog 12 guldens (nu ongeveer € 120,-) voor een portret – maar een pasteltekening is sneller gemaakt dan een portret in olieverf.
Op latere leeftijd krijgt Berend Kunst moeite met het vele reizen, met zijn gezondheid en ondervindt hij de opkomende concurrentie van de fotografie. Zijn laatst bekende portret is een zelfportret. Op zijn overlijdensakte uit 1881 staat bij “beroep” ingevuld “niets.”

Ondanks de kwetsbaarheid van het materiaal, zijn er gelukkig enkele honderden van zijn portretten bewaard gebleven.

Informatie

Wie nieuwsgierig is naar de rest van het verhaal en de namen van de mannen, vrouwen en kinderen op de 24 prachtige portretten, is de komende maanden welkom in de Groninger Zilverkamer. Vanaf 4 november 2016 tot 5 februari 2017 is iedereen welkom tijdens de openingsuren: dinsdags tot en met vrijdags van 11 – 17 uur. Zaterdags van 11 – 16 uur. 
Tijdens de Kunstweek (5 t/m 13 november) is de expositie op 13 november ook op zondag open (13 – 16 uur). Gedurende de expositie vinden er verschillende randactiviteiten plaats, die op de website van de Zilverkamer worden vermeld.

Zie ook