Expo 'Zicht op gesticht'

Expo 'Zicht op gesticht'

Lentis Erfgoed brengt in het seizoen 2017-2018 een programma rondom het thema “Zicht op gesticht”. Het betreft in deze de gestichten Dennenoord in Zuidlaren en het gesticht Groot Bronswijk uit Wagenborgen. Het thema is uitgewerkt in verschillende onderdelen.

Expo 'Zicht op gesticht'
Een patiënt wordt via een ladden geëvacueerd uit het brandende gesticht Wagenborgen, 24 oktober 1970. - Foto: Nieuwsblad van het Noorden

Groot Bronswijk uit Wagenborgen, van dit niet meer bestaande gesticht zijn veel oude foto’s en gebrandschilderde ramen bewaard gebleven, deze hebben een prominente plek in de expositie gekregen. Ook het paviljoen Salem krijgt in de expositie expliciet aandacht, dit vanwege de brand in 1970 en de 16 doden die daarbij vielen. De ontmanteling van Groot Bronswijk is in 1977 begonnen met het verplaatsen van alle zwakzinnigen naar “Nieuw Woelwijck” te Sappemeer. In 2017 viert deze woongemeenschap van verstandelijk gehandicapten haar 40-jarig bestaan.

150 jaar psychiatrie, met 10 markante foto’s en begeleidende teksten wordt een beeld geschetst van 150 jaar psychiatrie. De onlangs geselecteerde foto’s zullen op korte termijn een plekje krijgen in de expositie.

Dennenoord anno 1929, in dat jaar werd een hele bijzondere serie foto’s gemaakt van de paviljoens en van het personeel dat er werkte. Deze fotoserie heeft in het oorspronkelijk overzicht van de paviljoens een prominente plek gekregen. Opvallend aan de serie is dat het personeel trots poseert. Ze zijn trots op hun vak en op wat ze doen.

t Uilennest, in de laatste twee jaar van WOII formeerden rond de 18 verpleegsters de groep ’t Uilennest. De leden van de groep waren de uilen en zij droegen allemaal een schuilnaam. Onder hun schuilnaam hielden ze gezamenlijk dagboeken bij. Het verhaal van ’t Uilennest is uitgewerkt in een PowerPoint presentatie en is tijdens de openingstijden te bekijken. De uilen vormen een verbindende schakel tussen de gestichten in Zuidlaren, Wagenborgen en Franeker. In 1944-1945 werkten enkele uilen op de gestichten in die plaatsen. Momenteel wordt er aan gewerkt om de dagboeken in boekvorm uit te geven.

Persoonlijke fotodocumenten, in 2016 heeft menig oud personeelslid van Dennenoord zijn foto’s laten scannen. Deze foto’s zijn op naam van het personeelslid in een persoonlijk document geplaatst. Deze documenten liggen op de leestafel in de expositieruimte.

Presentatie '80 jaar Noorder Sanatorium'

In de maanden september t/m november 2017 kunnen groepen, tot maximaal 30 personen, zich inschrijven voor een presentatie in de expositieruimte van Lentis Erfgoed. Heeft u met een groep belangstelling, stuur dan een bericht naar erfgoed@lentis.nl.

Informatie

De expositie is vanaf 1 mei 2017 tot 1 november 2017 wekelijks op woensdag geopend, dit van 13.30 tot 16.30 uur. De expositieruimte van Lentis Erfgoed is eenvoudig te vinden door vanaf de hoofdingang de hoofdroute te volgen tot de borden “Expositie geopend”. Op de expositie zal ook het boekje “Ieder mens heeft recht op minstens één afwijking” te koop zijn. Dit boekje, met tal van anekdotes over het leven op Dennenoord, zal eind mei gereed zijn en werd samengesteld door Henk Zuidersma en Goff Miedema.

Zie ook