Expo Voortdurend Verzet in bibliotheken

Expo Voortdurend Verzet in bibliotheken

2018 is het Jaar van Verzet. In samenwerking met het Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen (OVCG), historische verenigingen, kringen en stichtingen uit de hele provincie toonde (en toont!) De Verhalen van Groningen de namen en gezichten van mannen en vrouwen die zich verzet hebben tegen een bezetter. In Nederland vond verzet vooral plaats tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar ook vandaag nog komen overal ter wereld mensen in opstand tegen misstanden. Het verzet, zowel toen als nu, is gebaat bij gezichten: portretten die het mogelijk maken om idealisme, noodzaak of medemenselijkheid in de ogen te kijken.

Expo Voortdurend Verzet in bibliotheken

De portretten van de verzetsstrijders zijn te zien op www.groningen4045.nl. Het OVCG en De Verhalen van Groningen selecteerden een aantal portretten voor hun reizende tentoonstelling Voortdurend Verzet: verzetsstrijders toen en nu die ook te zien was in het Scheepvaartmuseum en op de Dag van de Groninger Geschiedenis.

De reizende tentoonstelling omvat persoonlijke verhalen van vroegere verzetsstrijders maar ook van hedendaagse verzetsmensen, zoals Mohamed Adam (1983) uit Darfur, die vanwege hun verzetsdaden hun land van herkomst ontvlucht zijn en nu in Groningen wonen. De expositie laat zien dat mensen verschillende motieven hadden om in verzet te komen en dat de prijs van het in opstand komen vaak hoog was. Het publiek wordt geprikkeld om na te denken over de vele dimensies van verzet. Door begrip en aandacht te vragen voor persoonlijke verhalen, wil deze tentoonstelling daarnaast bijdragen aan meer tolerantie en begrip voor mensen die hun land hebben moeten verlaten.

Data

22 okt t/m 3 nov – bibliotheek Delfzijl

11 t/m 30 nov – bibliotheek Appingedam

1 t/m 15 dec – bibliotheek Oude Pekela

16 t/m 31 dec: bibliotheek Marum

Zie ook