Expo: Veendam in de vaart

Expo: Veendam in de vaart

 Varen onder de vlag van de Holland-Amerika Lijn

Het Veenkoloniaal Museum in Veendam organiseert een tentoonstelling over de vier Holland Amerika Lijn schepen die onder de naam 'Veendam' in de vaart zijn geweest.

Expo: Veendam in de vaart
Nederlandsch Amerikaansche Stoomvaart Mij. Stoomschip W.A. Scholten en P. Caland, affiche uit 1874. - Beeld: geheugenvannederland.nl en Wikipedia

De gemeente Veendam heeft met de Veendam-schepen altijd een bijzondere relatie gehad. Grootindustrieel Willem Albert Scholten financierde met zijn kapitaal de oprichting van de Nederlandsch Amerikaansche Stoomvaart Maatschappij (NASM), die later in de volksmond de Holland-Amerikalijn zou gaan heten. In ruil daarvoor werd in 1874 het eerste schip van de nieuwe rederij de W.A. Scholten gedoopt. Later volgden nog vier schepen die elk de Veendam genoemd werden, vernoemd naar de domicilie van honderden kapiteins en de woonplaats van Lloyds Surveyor H.P. Hazewinkel.

In de tentoonstelling zijn foto's en voorwerpen uit de tijd van de Holland-Amerikalijn te bezichtigen. Ook artefacten uit de in 1887 gezonken W.A. Scholten zijn voor het eerst te zien, nadat een duikteam enkele jaren geleden onderzoek heeft gedaan naar het wrak. Bijzondere aandacht is er voor het verhaal van kapitein Geert Stenger. De  geboren Farmsumer stak bij leven 480 keer de Atlantische oceaan over voor de Holland-Amerikalijn en was betrokken bij de hulpverlening bij vier scheepsrampen, waarbij hij vele levens wist te redden.

Zie ook