Expo: het kinderboek in WOII

Expo: het kinderboek in WOII

De tentoonstelling 'Van Moeder, vertel eens wat van Adolf Hitler tot Reis door de Nacht geeft een beeld van het kinderboek uit en over de Tweede Wereldoorlog.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog ontsnapte ook het kinderboek niet aan de greep van de Duitse bezetter. Een lijst van verboden boeken werd ingevoerd en ieder boek moest aan regels voldoen. Het kinderboek werd ook ingezet om al op jonge leeftijd ‘zieltjes te winnen’ voor de nazi-ideologie. Dit is duidelijk terug te zien in Moeder, vertel eens wat van Adolf Hitler.

Hoewel het zeker niet zonder gevaar was, werd ook geprobeerd om de Duitse regels te ontduiken en werden kinderboeken zelfs ingezet om hulp aan onderduikers te financieren. Al snel na de bevrijding verschenen de eerste kinderboeken die de Tweede Wereldoorlog als onderwerp hadden en in de volgende decennia werden er nog honderden uitgegeven. In de naoorlogse kinderliteratuur veranderde in de loop van de tijd het beeld van de oorlog, van Engelandvaarders en Reis door de nacht tot Oorlogswinter en stripboeken uit de eenentwintigste eeuw.

Rondom de tentoonstelling worden een aantal activiteiten georganiseerd:
- Filosofiemiddagen voor kinderen
- Voorleesmiddag door Martine Letterie
- Voorleesmiddag door Koos Meinderts
- Tekenworkshops voor kinderen
- Lezingen voor volwassenen in de synagoge in Winsum
- Een schrijfwedstrijd voor kinderen in samenwerking met het Dagblad van het Noorden

Zie ook