Experts beoordelen jouw voorwerpen uit WOII

Experts beoordelen jouw voorwerpen uit WOII

In het Jaar van Verzet organiseren Het Noordelijk Scheepvaartmuseum, De Verhalen van Groningen, Battlefield Tours en het Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen (OVCG) op zaterdag 28 april een dag in het teken van de Tweede Wereldoorlog, het verzet en de bevrijding. Bezoekers hebben die dag gratis toegang tot de tentoonstelling ‘Voortdurend verzet! Wat zou jij doen?’ en kunnen hun meegebrachte voorwerpen uit de oorlogstijd laten beoordelen door een expertteam. Er is een lezing, een stadswandeling en een minitentoonstelling van de collectie van Battlefield Tours. Het Noordelijk Scheepvaartmuseum is van 10.00 tot 17.00 uur geopend. De toegang is die hele dag gratis.

Experts beoordelen jouw voorwerpen uit WOII

Expertteam

In 2020 is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Over de oorlog blijven vertellen is belangrijker dan ooit, want er zijn steeds minder mensen die de oorlog bewust hebben meegemaakt. Van 10.00 -13.30 uur zit een team experts klaar om door de bezoekers meegebrachte voorwerpen en documenten in een bredere context te plaatsen en te beoordelen. Liggen er op zolder nog brieven, foto’s of zelfs een persoonsbewijs? Of een radio, knijpkat of ander object uit die tijd met een persoonlijk verhaal? Experts zoals Joël Stoppels, Frank von Hebel en medewerkers van het Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen vertellen verhalen en beantwoorden vragen. Een verslaggever en fotograaf van De Verhalen van Groningen is aanwezig om bijzondere verhalen van bezoekers vast te leggen.

Lezing over verzet en bevrijding

Journalist en auteur Frank von Hebel schreef na zijn boek‘ Mijn bevrijding’ (2015) over de laatste oorlogsdagen in Groningen de thriller ‘Graf van Klei’ (2017) over een spoor dat leidt naar een groep verzetsstrijders voor wie de Tweede Wereldoorlog nog niet is afgelopen. Voor ‘Mijn bevrijding’ plaatste Von Hebel een oproep in de krant en hierop kreeg hij honderden reacties. Hij legde de verhalen vast van mensen die de oorlog hebben meegemaakt. Von Hebel vertelt tussen 14.00 en 14.30 uur over het verzet en de bevrijding.

Stadswandelingen

Battlefield Tours verzorgt om 14.30 uur een stadswandeling langs zichtbare sporen van de bevrijding. Vanaf 10.00 uur zijn hiervoor gratis tickets af te halen bij de balie van het museum. Het aantal plaatsen is beperkt. Bezoekers kunnen ook zelf op zoek naar sporen van het verzet in de Groninger binnenstad aan de hand van een speciale wandelroute.

Tentoonstelling

‘Voortdurend verzet! Wat zou jij doen?’ gaat over de impact van verzet en de moed die ervoor nodig is om tegen de stroom in te gaan. Verzetsmannen en –vrouwen in de Tweede Wereldoorlog zoals Casper Naber, Anda Kerkhoven en Dirk Boonstra komen weer tot leven. Ook mensen die vandaag de dag gevlucht zijn uit andere landen vanwege hun verzetswerk krijgen in deze tentoonstelling een gezicht. Centrale vraag in de tentoonstelling is in welke situatie de bezoeker zélf in verzet zou komen.

Zie ook