Erfgoeddag: leven op de grens van land en water

Erfgoeddag: leven op de grens van land en water

Ontdek de veelzijdigheid van het Groninger erfgoed en neem een duik in de geschiedenis van een bijzonder stukje Nederland. De Erfgoeddag van Erfgoedpartners heeft dit jaar plaats in en rond de Eemshaven. Iedereen die geïnteresseerd is in erfgoed wordt van harte uitgenodigd om op zaterdag 17 oktober de rijkdom van het Groninger erfgoed op de kwelder, in de molen bij de kerk en op de dijk bij de Waddenkust te beleven.

Erfgoeddag: leven op de grens van land en water
Molen de Goliath in de polder bij de Eemshaven

Het officieel startmoment is om 10:00 uur in poldermolen De Goliath met koffie en iets lekkers. In de ochtend kunnen kinderen en volwassenen onder leiding van een deskundige leren hoe een grondboring in zijn werk gaat. Daarna is het voor kinderen mogelijk om zelf met een schepje aan de slag te gaan. In de molen verzorgt molenaar Bart de Haan een presentatie over De Goliath terwijl molengids Marinus van der Heide in het informatiecentrum iets zal vertellen over het ontstaan van de Eemspolder. Architectuurhistoricus Sanne Tillema laat in de molen zien hoe je de bouwgeschiedenis kunt herkennen. Het Groninger Molenarchief is aanwezig met tweedehands boeken en publicaties ter verkoop.

Middagprogramma

De kerk van Oosteinde, een dorp dat ligt in het verlengde van Roodeschool, wordt speciaal voor de Erfgoeddag opengesteld. Hier kan men op 17 oktober te weten komen hoe je het beste (antieke) spullen kunt onderhouden. De Historische Vereniging Hunsingo verzorgt een lezing over het leven op de grens van land en water. Het Van Oeckelenorgel uit 1874 zal worden bespeeld door Rudi Diekstra. De molen De Liefde in Uithuizen is van 11:00 tot 16:00 uur open. Molenaar Henk de Haan zal draaien bij voldoende wind. 

Een ander speciaal programmapunt is een landtocht, men kan samen met wetenschappers boren om de loop van de Oereems vast te stellen. Deze activiteit is onderdeel van het project Wad een workshop en begint om 14.00 uur.

Zie ook