Echt speelgoed

Echt speelgoed

De tentoonstelling Echt speelgoed; in Museum Stad Appingedam laat de geschiedenis van speelgoed zien, vanaf oude bodemvondsten - tollen, fluitjes, bikkels en koten - tot aan de computerspelletjes uit de jaren '90. Er zijn poppen te zien, steiff-beesten, centsprenten, serviesjes, houten en blikken speelgoed, dinky toys en meccano, maar ook lego en een elektrische trein ontbreken niet!

Een van de topstukken is een slagerswinkel uit het einde van de 19e eeuw, prachtig vormgegeven op poppenhuisformaat. Er hangen grote stukken vlees aan de wand en vanuit een schaal kijkt een schapenkop de toeschouwer aan… het idee over wat voor kinderen geschikt is om mee te spelen is wel veranderd in 100 jaar tijd. Zo zijn er ook speelgoedwapens te zien, iets waar ouders tegenwoordig hun kinderen ook liever niet mee laten spelen.

Voor deze tentoonstelling is veel geleend, van 40(!) particulieren en van musea zoals het Groninger Museum, Museum Kinderwereld Roden, Speelgoedmuseum Deventer, Oudheidkamer Uithuizermeeden, Brickmarkt Niezijl en de Collectie Lourens en Ria Bas uit Hoorn: met elkaar ruim 400 objecten.

Activiteiten rondom de tentoonstelling

Voor kinderen in de basisschoolleeftijd is een speelzolder ingericht, met een winkeltje, poppenkast, garage, sjoelbak, poppenhoek en spelletjes. De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door het Loket Leefbaarheid en Accon Avm. De tentoonstelling is te zien t/m de kerstvakantie en in de komende maanden worden er nog tal van activiteiten rond de tentoonstelling georganiseerd. Zo komt er een poppendokter langs, een speelgoedtaxateur, er wordt een lego-bouwwedstrijd (24 oktober) en een damwedstrijd gehouden; houdt u hiervoor de website van het museum in de gaten.

Een speelgoedslagerij uit het einde van de 19e eeuw. - Foto: A. Verdoorn
Een speelgoedslagerij uit het einde van de 19e eeuw. - Foto: A. Verdoorn

Zie ook