Docufilm: De eeuw van Maria Muller

Docufilm: De eeuw van Maria Muller

Film over een 104-jarige Finsterwolder schooljuf

Docufilm: De eeuw van Maria Muller
Maria Muller in 2017. - Foto: Cees Stolk

De 104-jarige Maria Nijlunsing, geboren Muller, was van 1938 tot het eind van de oorlog schooljuffrouw in Finsterwolde. Muller haalt met de maker van de film Cees Stolk vele herinneringen uit haar jeugd op. Zo vertelt ze over de armoede toen, over het overzichtelijke leven waarin het heel normaal was dat er geen elektriciteit, geen waterleiding en geen riolering was. Ook vertelt zij over het wegvoeren van een joodse buurvrouw. De film De eeuw van Maria Muller duurt een half uur en is gelardeerd met oude foto’s en filmbeelden van Finsterwolde.

Maria Muller is nog scherp van geest en zal vertoning van de film op 6 oktober zelf bijwonen. Zij hoopt dan oud-leerlingen uit die tijd te kunnen ontmoeten en met hen in gesprek te komen. Cees Stolk zal die middag een toelichting geven over de totstandkoming van het in beeld brengen van het leven van Maria Muller.

De film is een initiatief van De verhalen van Groningen en gemaakt door Cees Stolk. De regie was in handen van Ron de Feber, met aan zijn zijde cameraman Arjen de Graaf. De makers hebben indertijd veel succes gehad met de populaire wandelserie op TV Noord Strunen met Stolk.

Met dank aan Wiebe Nijlunsing, Etty Nijlunsing en Nelleke Bouman-Hulshoff.

Zie ook