Derde verhalenavond over oude Lauwerszee: “Leven en werken aan de Friese kant”

Derde verhalenavond over oude Lauwerszee: “Leven en werken aan de Friese kant”

Na de succesvolle eerste twee avonden, organiseren Stichting Verdronken Geschiedenis en de Waddenvereniging op dinsdagavond 6 november een nieuwe verhalenavond over de historische Lauwerskust in Esonstad.

Derde verhalenavond over oude Lauwerszee: “Leven en werken aan de Friese kant”
Foto: Esonstad

De avond is de derde in de serie en is voor iedereen die meer wil weten over de rijke geschiedenis van het Lauwersmeergebied. Wederom een avond vol mooie historische verhalen en anekdotes vanuit de Friese kant van de voormalige Lauwerszee!

Gemaal Ezumazijl

Spreker Johan Lipjes neemt de bezoeker mee naar de geschiedenis van het gemaal Ezumazijl. De heer Lipjes is hier jarenlang machinist geweest en is ook opgegroeid aan de Lauwerszee. 

Reddingsboot “Gebroeders Luden”

Spreker Willem Wilstra is lange tijd opstapper geweest op reddingsboot “Gebroeders Luden”. Deze lag eerst in Oostmahorn en later in Lauwersoog. Wilstra heeft veel meegemaakt op het Lauwersmeer en de Waddenzee. Hij heeft het leven aan de Lauwerszee voor de afsluiting ook nog goed gekend. 

Rijsdammen

Sprekers Gosse Terpstra en Meindert Broersma zullen u meer vertellen over de inrichting van het gebied na de afsluiting én de aanleg van vele rijsdammen. Gosse hield zich bezig met het ontwerp van het inrichtingsplan. En Meindert werkte onder andere samen met Werkendammers (bekende steenzetters en dijkwerkers).
 

Live muziek en prachtig uitzicht

De avond begint om 19.30 uur met live muziek van het duo Gjalt en Paul. Veel van hun eigen nummers betreffen zeemansliederen. Vanuit Brasserie De Weagh in Esonstad is er prachtig uitzicht op het Lauwersmeer. Om ongeveer 22.00 sluiten we de avond af. Deelname is gratis, wel vooraf aanmelden. Wees er snel bij, want de vorige twee avonden waren goed bezocht. Ga voor aanmelden naar de website van de Waddenvereniging: www.waddenvereniging.nl/agenda.

Programma

Wanneer: 6 november 2018
Tijd: 19.30 tot circa 22.00 uur
Waar: Esonstad, Brasserie De Weagh, Skanserwei 28 te Anjum
Toegang: gratis

Oproep

Voor volgende verhalenavonden over het historische Lauwersmeergebied zijn wij nog op zoek naar interessante oude verhalen. Hebt u zelf een verhaal te vertellen of weet u iemand die dat heeft? Neem dan contact op met Albert Buursma: 06 30 69 08 25 / albertbuursma@hetnet.nl.

Zie ook