Den Andel zoekt ontstaansgeschiedenis eigen gebied

Den Andel zoekt ontstaansgeschiedenis eigen gebied

Op zaterdag 19 september aanstaande gaan inwoners van Den Andel met ms De Noordster naar het Lutjewad waar ooit het eiland Heffezand lag. Onderweg vertellen wetenschappers over de geschiedenis van het gebied. De educatieve boottocht is onderdeel van Wad een workshop, een initiatief van Erfgoedpartners, waarbij bewoners en onderzoekers op zoek gaan naar de ontstaansgeschiedenis van het Waddengebied.

Op 19 september zullen de bewoners van Den Andel een gebied vol onontdekte geheimen gaan ontrafelen. Van deze boottocht wordt een documentaire gemaakt. Deze boottocht is bedoeld om de deelnemers onderweg enthousiast te maken voor een aantal grondboringen in en rondom Den Andel waarvan de eerste plaatsheeft op 3 oktober. Met behulp van deze grondboringen gaan de inwoners op zoek naar de pleistocene ondergrond van het dorp. Deze laag bepaalt tot vandaag de ontwikkelingsgeschiedenis van het Hogeland.

Romeinse scherf

In de 12de en 13de eeuw was dit deel van Groningen één van de dichtstbevolkte gebieden van Nederland. Den Andel, gemeente Winsum, ligt precies tussen de gemeentes De Marne en Eemsmond in.

Al vanaf de Romeinse tijd markeren de nu nog steeds in het landschap aanwezige riviertjes de Kromme Riet en de Oude Weer deze grenzen. De riviertjes liggen een paar kilometer van elkaar, hier tussen bevindt zich een uitloper van de Hondsrug. Er zijn meerdere aanwijzingen dat dit een bijzonder stukje Hogeland is. Zo is er onlangs een romeinse scherf gevonden in de Oude Weer. Ook zijn er volgens oude geschriften overspoelde wierden aanwezig op drie plaatsen. Verder is er een vermoeden, dat er ten noorden van de Oude Dijk ooit een eiland heeft gelegen waar de Eenrummers en de Uithuizenaren 35 jaar om gevochten hebben.

Wad een workshop

Wad een workshop is een samenwerkingsproject van Erfgoedpartners, wetenschappers van de Stichting Verdronken Geschiedenis, Staatsbosbeheer, Het Groninger Landschap en Landschapsbeheer Groningen. Er worden verschillende onderzoekstochten georganiseerd waarbij bewoners, belangstellenden en wetenschappers samenwerken om de geschiedenis van het waddengebied in kaart te brengen. Het dorp Den Andel heeft van het Loket Levende Dorpen subsidie ontvangen voor het onderzoeksproject.

Zie ook