De vergeten slag bij Noordhorn

De vergeten slag bij Noordhorn

lezingen-drieluik over de vergeten veldslag

Heiligerlee, Nieuwpoort, Mookerheide...veldslagen tijdens de 80-jarige oorlog die bij generaties mensen een herinnering aan vervlogen geschiedenislessen oproepen. Wat weinigen weten is dat ook bij het Groningse Noordhorn een bloedige veldslag werd geleverd. 

De vergeten slag bij Noordhorn
Het slagveld - Foto: Saluutbatterij Atkins, Noordwijk

Wat weinigen weten is dat ook bij het Groningse Noordhorn een bloedige veldslag werd geleverd. In 1581 treffen 9.000 manschappen van het Staatse- en Spaanse leger elkaar ten westen van Noordhorn bij de huidige molen Fortuna. Artillerie, ruiters en kanonnen werden ingezet en ondanks dat het leek dat het Staatse leger de overwinning zou gaan behalen, lukte het niet. Het Spaanse leger bleek te sterk.

De slag bij Noordhorn werd lange tijd vergeten en werd niet gegraveerd in ons collectieve geheugen. Om hier verandering in te brengen organiseren Stad en Lande, de NGV afdeling Groningen en het RHC Groninger Archieven een lezingen-drieluik over deze vergeten veldslag.

Sprekers zullen zijn: Olaf van Nimwegen zal dieper ingaan op de militaire geschiedenis van de veldslag. De professionaliteit van de manschappen en grote verscheidenheid aan nationaliteiten die deelnamen aan de slag. Drewe Schouten, docent en molenaar op de ‘Fortuna’, vertelt over de ‘schansenkrijg’ van graaf Willem Lodewijk van Nassau en gaat in op het naspelen van de veldslag door re-enacters. De derde lezing wordt verzorgd door archeoloog Isabel van der Velde, expert in de Battlefield Archaeology en zij zal meer vertellen over het archeologisch onderzoek op het slagveld in Noordhorn.

De lezing begint om 20.00 uur (zaal open 19.30 uur) en de toegang is gratis.

Zie ook