De Stad Groningen en het Stadskanaal

De Stad Groningen en het Stadskanaal

De derde 250\400-lezing door Henk Hurenkamp: De Stad Groningen en het Stadskanaal, in het kader van het jubileumjaar 250\400.

De Stad Groningen en het Stadskanaal
Het Stadskanaal. - Foto: Jac. Janssen via Flickr

De lezing van Hurenkamp zal gaan over hoe de stad Groningen het Zuidoosten van de provincie koloniseerde en ontwikkelde door de aanleg van het Stadskanaal. Het kanaal leverde de stad veel profijt op tot het begin van de 20e eeuw toen er tekorten op de exploitatie ontstonden en de gemeente Groningen de tarieven voor het gebruik van het Stadskanaal verhoogde. Dit leidde tot een langlopend conflict met de Drentse waterschappen. Daarna probeerde de Stad het kanaal over te dragen, maar aan wie en hoeveel mocht het kosten? Dit was een moeilijke opgave die jaren in beslag nam.

Henk Hurenkamp werkte bij de gemeente Groningen o.a. bij de dienst Openbare Werken waar de stadsbezittingen onder vielen. Hij promoveerde in 2003 op het onderwerp ‘het liquidatieproces van de stadsbezittingen’.

Reserveren voor deze lezing is vanwege de verwachte grote opkomst en de beperkte ruimte noodzakelijk. Dat kan via 0599-612649 (tijdens kantooruren) of via info@streekhistorischcentrum.nl. Voor meer informatie kijkt u op www.250400.nl

Zie ook