De slag om Delfzijl en Batterie Delfzijl

De slag om Delfzijl en Batterie Delfzijl

Van 23 april tot 2 mei 1945 waren Delfzijl en de omliggende plaatsen toneel van een hevige strijd tussen Duitse en Canadese soldaten. Tussen de bulderende kanonnen van de Duitse Batterie Delfzijl en de oprukkende Canadese tanks, keek de bevolking uit naar de bevrijding. In Muzeeaquarium Delfzijl is van 10 april tot 15 november 2015 een dubbeltentoonstelling ingericht.

De slag om Delfzijl en Batterie Delfzijl
Zeldzame kleurenfoto van nazisoldaten in de Batterie Delfzijl. - Foto: Ties Groenewold

Batterie Delfzijl

De expositie Batterie Delfzijl is ingericht in de originele Duitse bunker, die in het Muzeeaquarium te vinden is. Deze bunker is de leidraad voor het verhaal over de Duitse militairen die gelegerd waren in Batterie Delfzijl. Unieke foto’s, een 3D-film van de Batterie en bijzondere archiefstukken geven een interessant beeld van Delfzijl als verdedigingsvesting.

De slag om Delfzijl

De expositie De slag om Delfzijl: ooggetuigen over de bevrijding in 1945 belicht de bevrijding van Delfzijl. Aan de hand van persoonlijke verhalen van Canadese bevrijders en inwoners van Delfzijl en omstreken wordt de bevrijding in beeld gebracht. In deze expositie staan twee documentaires centraal: over de terugkeer van gevangenen uit het werkkamp Wilhelmshaven en burgers uit Delfzijl die in april/mei 1945 tussen de strijdende partijen raakten.

Zie ook