De Ploeg op papier

De Ploeg op papier

'De Ploeg' heeft in haar bijna 100-jarige bestaan veel gelauwerde kunstenaars in haar midden gehad. Bekendheid oogstte de Ploeg met expressionistische werken –in de traditie van Ernst Ludwig Kirchner– van onder andere Jan Wiegers, Johan Dijkstra en Jan Altink. In de loop der jaren zijn bijna alle bekende kunstenaars uit het Noorden verbonden geweest aan deze Noordelijke kunstenaarsvereniging. 

Nog altijd bestaat de Ploeg uit een select gezelschap kunstenaars, dat zich verbonden voelt met de moderne kunstgeschiedenis en het toepassen van experimenten en eigentijdse technieken niet schuwt. 
Binnen De Ploeg is nooit sprake geweest van een streven naar een bepaalde stijl, ook al doet de geschiedenis misschien anders vermoeden. De kunstenaars van De Ploeg vinden elkaar in het bundelen van hun krachten en in het streven naar uitwisseling over het kunstenaarschap zowel binnen De Ploeg als met het kunstminnend publiek. Het gezamenlijk exposeren is daarvoor van groot belang.

In de intieme benedenruimtes van het Veenkoloniaal Museum Veendam toont Groninger kunstkring 'De Ploeg' tekeningen en andere werken op papier. De mogelijkheden voor een beeldend kunstenaar om zich uit te drukken op papier zijn vrijwel eindeloos en dat is te zien en te beleven bij de tentoonstelling: DE PLOEG TEKENT...SCHETST... SCHILDERT... DRUKT...LIJMT...WERKT...OP PAPIER!

Zie ook