De Nacht van Kunst & Wetenschap

De Nacht van Kunst & Wetenschap

De Nacht is een jaarlijks terugkerend evenement met meer dan 150 acts, waaronder vooraanstaande sprekers uit de wetenschap en vooruitstrevende kunstenaars die hun ideeën en nieuwe werk met je willen delen. De historische binnenstad van Groningen vormt hiervoor het ideale podium, met prachtige gebouwen als het Academiegebouw, het Groninger Museum en de Der Aa-kerk. Het programma van De Nacht onderscheidt zich vooral door verrassende cross-overs tussen kunst en wetenschap. Zowel bezoekers als sprekers en performers worden uitgedaagd om verschillende disciplines en onderwerpen te verbinden.

De Nacht van Kunst & Wetenschap
Arjen Lubach, een van de gasten op de Nacht van de Kunst & Wetenschap. - Foto: Titia Hahne

Het programma van De Nacht van Kunst & Wetenschap op 6 juni 2015 in de binnenstad van Groningen is bijna bekend, met bevestigingen van onder meer muziekprofessor Leo Blokhuis, presentator en schrijver Arjen Lubach en muziek van onder andere Mozes and the Firstborn en 3FM Serious Talent Rondé. Eerder werden Teun van de Keuken, Bram Bakker, Roos Pals, Stine Jensen, Ad Vingerhoets, Peter Middendorp, Roosbeef, The Indien, traumahelikopter, Swinder en East India Youth bekendgemaakt. 

Met meer dan 150 acts op elf locaties is het een programma geworden waar de organisatie trots op is en waar gemakkelijk een aantal highlights uit te benoemen zijn. Zo zal Arjen Lubach op komische wijze over het thema verandering vertellen en geeft muziekprofessor Leo Blokhuis een lezing, evenals Wim Hof (The Iceman). Ook wordt er een operatiekamer ingericht, is er een talkshow met presentator Teun van de Keuken (De Keuringsdienst van Waarde) en geeft Lucas Hamming (deelnemer De Beste Singer Songwriter van Nederland) een soloconcert. 

Een nieuwe aanwinst voor De Nacht is het Waterpodium, dat zal verrijzen aan de Reitemakersrijge. Op dit muziekpodium spelen vier Nederlandse bands: The Mysterons, The Indien, Roosbeef en Rondé, spraakmakende bands die zich al hebben bewezen bij het grote (radio-)publiek of daar druk mee bezig zijn. 

En dan is er nog de installatie ‘Famous Deaths’ die het mogelijk maakt om de laatste momenten van beroemde personen als John F. Kennedy of Kadhaffi te herbeleven aan de hand van geur en geluiden, worden er live zwaarden en vuistbijlen gesmeed en geeft de beroemde Chinese kunstenaar Song Dong een lezing. 

Zie ook