De Nacht van de Geschiedenis

De Nacht van de Geschiedenis

De Nacht van de Geschiedenis gaat dit jaar over ‘Hoe maak je Geschiedenis? Hier zullen verschillende thema’s van de geschiedenis behandeld worden. Er zullen vier hoofdlezingen zijn. Professor Ankersmit trapt af met een historische kijk op het politieke bestel. Waarin hij de democratie presenteert als iets tijdelijks; een proces en niet een (ideale) eindstaat. Hierna zal wethouder Gijsbertsen een lezing geven over de het gebruik van geschiedenis in de hedendaagse (lokale) politiek.

De Nacht van de Geschiedenis
De Der Aa-kerk. - Foto: Johan Wieland via Flickr

Na de eerste twee lezingen wordt er een uur lang een afwisselend programma geboden; lezingen op de gewelven en in de toren, studenten die hun masterscriptie behandelen in de sacristie, stands van historische verenigingen, en presentatie van bijzondere archiefstukken van de Groninger Archieven. Verder is er in het koor ruimte om te discussiëren met de sprekers. 

Na dit uur gaat het hoofdprogramma verder en zal journalist Jelle Brandt Corstius spreken over hoe de Rus zijn verleden ziet. Net als Ankersmit zet hij zijn vraagtekens bij de democratie en vraagt hij zich af of we democratie wel de beste staatsvorm is voor elk land. Hierna zal Stefan van der Poelafsluiten met een lezing over Joodse stadjers. Onder muzikale begeleiding van Robbie de Groot is er na afloop nog ruimte voor een discussie sprekers en een borrel in het koor van de kerk.

Voor meer informatie over de kaartverkoop en het programma kijkt u op de website: http://diskursi.nl/nacht-van-de-geschiedenis/.

Zie ook