De koning van Groningen: Jan Albert Sichterman (1692-1764)

De koning van Groningen: Jan Albert Sichterman (1692-1764)

Eén van de meest spraakmakende figuren uit de achttiende eeuw is zonder twijfel Jan Albert Sichterman (1692-1764). Sichterman stond bekend als De Koning van Groningen en was puissant rijk. Hij was een groot verzamelaar, maar na zijn dood werd zijn collectie geveild en viel zijn verzameling uiteen. Het Groninger Museum is er in geslaagd deze prachtige stukken bijeen te brengen.

De koning van Groningen: Jan Albert Sichterman (1692-1764)
Jan Albert Sichterman met zijn zoon Jan Albert in 1745 - Schilderij: Philip van Dijk, collectie Groninger Museum

Jan Albert Sichterman was voorbestemd voor een militaire carrière. In 1716 moest hij vluchten als gevolg van een duel met dodelijke afloop. Hij trad in dienst van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). In de Nederlandse vesting Bengalen leerde hij zijn echtgenote kennen. In 1745 keerden ze terug naar Groningen en betrokken een royaal huis aan de Ossenmarkt. Het huis was boordevol met kunst: uitheemse meubelen, kunstschatten, schilderen in gouden lijsten en porselein – veelal met het eigen familiewapen erop. Zijn collectie imponeerde iedere bezoeker.

De tentoonstelling bevat een unieke verzameling Aziatische keramiek, prachtige portretten geschilderd door Philip van Dijk, Cornelis Troost en anderen, onwaarschijnlijk fijn knipwerk van Koster, meubelen, zilver, sits en natuurlijk herinneringen aan Clara de neushoorn: zijn huisdier in Bengalen. 

Op de site van het Groninger Museum vindt u meer informatie en kunt u digitale toegangskaartjes bestellen.

Zie ook