De Grode Grunneger Oavend

De Grode Grunneger Oavend

Twee dagen voorafgaande aan het jaarlijkse taalevenement Dag van de Grunneger toal vindt de Grode Grunneger Oavend plaats; een wel heel bijzondere en bonte avond waar ‘de stand van t Grunnegs’ onder de loep wordt genomen. Zit er nog toekomstmuziek in de moedertaal van Groningen of is het een zinkend schip? De Grode Grunneger Oavend wordt gehouden in het Der Aa-Theater in de stad en heeft een avondvullend programma.

De Grode Grunneger Oavend
Leden van de Grunneger Sproak op kermis, 1953. - Foto: Fotobedrijf Piet Boonstra, Groninger Archieven (2248-24181)

Centraal onderdeel van de avond is de Grunneger quiz samengesteld door Ingeborg Nienhuis (publicist en docente Gronings) en onder leiding van RTV Noord-man Wiebe Klijnstra, bekend van Klouk en De Noordmannen. Marlene Bakker is van de partij en zit onder andere in de jury en er is muziek van VanDeStraat, de huisband van de avond met frontman Olaf Vos, en Grunneger soul van Theo de Groot & Roger Goudsmit. Columnist Herman Sandman komt langs en verdiept zich in de zonnige en donkere toekomst van het Gronings. En natuurlijk mag de ‘Godfather van t Grunnegs’ Henk Scholte niet ontbreken op een avond als deze. De presentatie is in handen van Theo de Groot (theatermaker en docent Groninger taal- en letterkunde) en Rolf Schreuder is de man van de techniek.

De Dag van de Grunneger toal en de Grode Grunneger Oavend worden georganiseerd door Centrum Groninger Taal & Cultuur (Huis van de Groninger Cultuur en Bureau Groninger Taal en Cultuur van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG)),  Groninger Forum, Stichting t Grunneger Bouk en de Groninger Archieven. Beide taalevents worden mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Provincie Groningen.

Kijk voor meer informatie op de website www.webloug.nl

Zie ook