De allerlaatste Werkmanmaand

De allerlaatste Werkmanmaand

"De allerlaatste Werkmanmaand is aangebroken." Met het einde van de Werkmantentoonstelling in het Groninger Museum op 1 november, sluiten we het jaar op 12 november af met een grote eindmanifestatie, georganiseerd door studenten van Academie Minerva en het Prins Claus Conservatorium. Tot die tijd staan er nog veel Werkmanactiviteiten op het programma.

Leenster Werkmanmaand

Lukt het om Leens blijvend als ‘Werkmandorp’ op de kaart te zetten? Vrijdag 2 oktober is de aftrap van de Leenster Werkmanmaand: tussen 12.30 uur en 16.30 uur realiseren Hugo Engwerda en Timo Meester in de JUMBO, te midden van de schappen en het winkelend publiek, een grote muurschildering. Het is een voorproefje op de ‘Werkmanjams’, waarbij Leensters en regiobewoners zelf muurschilderingen maken, geïnspireerd op het leven en werk van Werkman. Timo en Hugo organiseren speciale werksessies op de zaterdagen 10, 17, 31 oktober en 7 november van 13.00 tot 16.00 uur. Meedoen? Mail naar: e.kiewiet@demarne.nl.

Radioshow: doen en dromen zoals H.N. Werkman

Van 7 t/m 9 oktober logeren studenten van de Academie voor Popcultuur Leeuwarden in Leens, op zoek naar inspiratie: Waar dromen de Leensters van? Hoe ziet hun paradijs eruit? Op welke daad zijn ze trots? Hoe klinkt hun droommuziek? De ‘vondsten’ gebruiken de studenten voor kunstwerken, composities, interviews en jingles. Het materiaal is te beluisteren en bewonderen tijdens een radioshow onder leiding van radiomaker Rik Zaal (bekend van o.m. VPRO) op 9 oktober in HET WINKELHUIS LEENS. Ook de REIZENDE REPORTER komt langs, i.k.v. 'De maand van de geschiedenis'.

K. Schippers

Van 25 oktober tot 1 november staat de binnenstad van Groningen in het teken van de WERKMANPARADE: winkels, cafés en restaurants worden omgetoverd tot ateliers. Als een ode aan Werkman maken jonge kunstenaars nieuw werk.Groninger Forum Bibliotheek zorgt ervoor dat iedereen goed voorbereid naar de parade gaat en ontvangt op woensdag 7 oktober om 14.00 uur de dichter en prozaschrijver K. Schippers. Interviewer Rense Sinkgraven vraagt hem het hemd van het lijf: Hoe uniek was het werk van Werkman? Hoe was zijn relatie met Dada? Speelde Marcel Duchamp een rol in zijn kijk op kunst? Zou er gezien latere kunstontwikkelingen als Fluxus en Zero gesproken kunnen worden van de ‘Geest van Werkman’? En zijn er parallellen te vinden tussen Werkman en een kunstenaar als Jan Schoonhoven? Iedereen is van harte welkom! Entree: € 3,50, kaartverkoop aan de kassa en via www.groningerforum.nl

Violet, muziek van morgen

“Een orkaan kan de lucht zuiveren,” schreef Werkman in zijn pamflet ‘Aanvang van het violette jaargetijde’. Zijn oproep tot nieuwe moed en onafhankelijkheid is de inspiratie voor het Noordpool Orkest en acteur Hans Dagelet voor een stormachtig theaterconcert. Hiphop, drum ‘n’ bass, jazz, trash, poetry slam, rock en strijkersklanken rollen over elkaar heen. Hans Dagelet gromt, zingt, spreekt en fluistert teksten van Werkman en toneelschrijver Willem de Wolf. Violet, muziek voor morgen speelt op:

  • 7 oktober 2015 in Schouwburg de Lawei in Drachten: bestel tickets hier
  • 11 oktober 2015 in De Stadsschouwburg in Groningen: bestel tickets hier.
  • 14 oktober 2015 in De Nieuwe Kolk in Assen: bestel tickets hier

3D Printsels

Wat zou de eigenzinnige H.N. Werkman maken met de technieken van nu? Kun je de gelaagdheid van zijn werk vertalen naar 3D? House of Design werkt samen met ontwerpers, makers en 3D experts, om een 3D geprinte interpretatie van het werk van Werkman te maken. In vier bijeenkomsten maken ze stapsgewijs kennis met de Groninger kunstenaar, zijn verleden, zijn talent, zijn wijze van expressie, zijn technieken en de 3D-print techniek, die nu steeds vaker voorkomt. Tijdens de Werkmanparade van 25 oktober tot 1 november wordt het resultaat getoond: binnenkort meer informatie hierover! 

Nog meer

Ga voor het hele programma naar www.werkman2015.nl

Zie ook