Dag van het kasteel 2017

Dag van het kasteel 2017

Tijdens de tiende Dag van het Kasteel openen zes borgen in Groningen de deuren voor het publiek. Er vinden diverse activiteiten plaats en er is een provinciale kastelengids ontwikkeld. Landelijk trok het evenement, georganiseerd door de Nederlandse Kastelenstichting, het afgelopen jaar 75.000 bezoekers.

Dag van het kasteel 2017

“Ervoor zorgen dat kastelen en buitenplaatsen op dezelfde dag de deuren openen en activiteiten organiseren voor het publiek is een mooie uitdaging” zegt Janneke van Dijk, projectleider van de Dag van het Kasteel, “Vooral als je bedenkt dat er inmiddels 120 locaties door heel Nederland meedoen.” In Groningen doen de borg Ewsum, de Fraeylemaborg, de Menkemaborg, de borg Nienoord, Verhildersum en de burcht van Wedde mee.

Rondom

Tijdens de komende editie van de Dag van het Kasteel ligt de nadruk op het exterieur van kastelen en buitenplaatsen. Met het thema “Rondom” wordt aandacht besteed aan tuinen, boomgaarden en de vraag hoe kastelen vroeger verdedigd werden. De deelnemende Groninger Borgen haken in op dit thema door bezoekers op een interactieve manier een stukje Nederlandse geschiedenis bij te brengen. Zo zijn er tentoonstellingen, lopen de oude bewoners weer rond op de borg en worden er rondleidingen gegeven.

Dit jaar brengt de Nederlandse Kastelenstichting naar aanleiding van de Dag van het Kasteel provinciale kastelengidsen uit, onder andere voor Groningen. “We vinden het belangrijk dat mensen weten hoeveel cultureel erfgoed Nederland bezit en dat je hier op een vrije dag naar binnen kunt of er dicht langs kunt fietsen” zegt van Dijk, “De gidsen zijn gratis en bevatten informatie, foto’s en fietsroutes”. De gids van Groningen is gratis verkrijgbaar bij verschillende VVV’s en deelnemende locaties. Op 2 juni vindt in Sappemeer de aftrap van de Dag van het Kasteel plaats tijdens een smaakmaker evenement.

Zie ook