Dag van het kasteel

Dag van het kasteel

Bezoek op Tweede Pinksterdag, maandag 25 mei een van de kastelen, buitenplaatsen kasteelruïnes of tuinen die hun deuren openen tijdens de NKS Dag van het Kasteel. In Groningen zijn er vier schitterende borgen of borgterreinen te bezichtigen.

Dag van het kasteel
De Burcht Wedde. - Foto: Frans Berkelaar via Flickr

Op Tweede Pinksterdag valt er voor jong en oud weer veel te beleven bij de deelnemende kastelen en buitenplaatsen. Laat u meenemen op een interessante rondleiding; ontmoet ridders en hofdames of doe mee aan een speurtocht; bezoek een mooie tentoonstelling, een valkenshow, een middeleeuwse markt of een leuke theatervoorstelling. De Dag van het Kasteel is verder een unieke mogelijkheid om op plekken te komen die normaal niet opengesteld zijn.

Groningse borgen te bezoeken

Tijdens de Dag van het Kasteel zijn er vier borgen die een activiteit of evenement organiseren. De Nederlandse Kastelen Stichting (NKS) organiseert ook een fotowedstrijd.

Wedderburcht, Wedde

Kronkelende paden op een terrein van vele eeuwen verleden, de elegantie van de zwanen die de kasteelgracht met hun aanwezigheid sieren, de bosrijke omgeving en een tuinontwerp dat de geest van de beroemde tuinarchitect Lucas Pieter Roodbaard ademt. In het centrum van deze elegante omgeving is de Burcht gelegen, waarin de verhalen van ruim zeshonderd jaar Nederlandse geschiedenis huizen. Verken het terrein en loop in de voetsporen van Bommen Berend en Graaf Adolf van Nassau.

Op de Dag van het Kasteel worden er rondleidingen gegeven.

Menkemaborg, Uithuizen

Flaneren, terug in de tijd. Bij de Menkemaborg kunnen de bezoekers terug in de tijd gaan. De `bewoners zijn even terug` en ze zijn te vinden in de borg en in de tuin. Ze drinken een kopje thee in het theehuis, maken een dansje of doen een spelletje op het voorplein. In de kamers zitten ze rustig te lezen, een brief te schrijven, een spelletje te doen of te borduren. Leuk om mee te maken en de sfeer van toen te proeven. Het flaneren vindt plaats van 13.00-17.00 uur

Borgterrein Ewsum, Middelstum

De borg Ewsum werd in 1863 verkocht voor afbraak, maar op het terrein zijn nog genoeg elementen te vinden die herinneren aan een roemrucht kasteel.

Op de Dag van het Kasteel zijn de tuinen en theeschenkerij open van 13.00 tot 17.00 uur.

Fraeylemaborg, Slochteren

Op het terrein van de Fraeylemaborg in Slochteren is op de Dag van het Kasteel een heus 16e-eeuws kampement te vinden, met kanongebulder, een varken aan het spit en mooie oude kostuums. In het park achter de borg zorgt een kampement met ruim 80 historisch geklede bewoners voor opwinding en vermaak. Naast het boeiende kampleven met allerlei demonstraties zijn er schijngevechten, wapenhandelingen en natuurlijk kanonschoten. Dit evenement wordt georganiseerd in samenwerking met de VKVB, de Vereniging Krijgshistorie Vesting Bourtange.

Zie ook