Dag van de Grunneger Toal 2017

Dag van de Grunneger Toal 2017

De achtste editie van de Dag van de Grunneger Toal in de Meertmoand Streektoalmoand brengt ook dit jaar een breed aanbod van actuele taalactiviteiten. Naast actualiteit ligt de focus op vooruitkijken en maakt het publiek ook kennis met taal-initiatieven in de aangrenzende streektalen.

Dag van de Grunneger Toal 2017

Tijdens de Dag van de Grunneger toal zijn er diverse taalactiviteiten in het gebouw van de Groninger Archieven in de stad. Zo zijn er muziekoptredens van onder meer Marlene Bakker, Erwin de Vries en Harry Niehof. Er zijn broescursussen Grunneger toal en is er de traditionele Toal- en Boukenmaart. In het Toal & Taiken café staat de Grunneger literatuur centraal en de Verhoalenvertellers komen met bijzondere verhalen in en over het Gronings. Er zijn lezingen van onder meer professor Wout Van Bekkum (RUG) over de Groninger Joden en hun taal en van Lysbeth Jongbloed-Faber(Fryske Academy) over het gebruik van het Fries in de social media.
Jan Groenbroek, hoofdredacteur van het blad Toal & Taiken geeft een lezing over Grunneger toal en cultuur 1793 - 2017. De Dag van de Grunneger toal wordt georganiseerd door het Huis van de Groninger Cultuur, Groninger Forum Bibliotheek, Stichting t Grunneger Bouk, Bureau Groninger Taal en Cultuur (RUG) en het Regionaal Historisch Centrum Groninger Archieven.

Het volledige programma is te vinden op de website van het huisvandegroningercultuur.nl.

Zie ook