Dag van de Grunneger Toal

Dag van de Grunneger Toal

Tijdens de zesde Dag van de Grunneger toal op zaterdag 21 maart staat de liefde in en voor het Gronings centraal.  Op deze dag wordt de speciale bloemlezing Dast doe dat ik gepresenteerd: een bundel met negentig Groningstalige liefdesgedichten van de afgelopen dertig jaar. In de Meziekkroug wordt de Grunneger laifde bezongen door onder meer Swinder, Irene Wilkens & Sikkom Kult, Krödde en de jazzy Klooster & Baumgarten.  De presentatie van de Dag is in handen van Janneke Vos, bekend van radio en tv.

Dag van de Grunneger Toal
Marcel Hensema tijdens de voorstelling 'Mijn Ede'. - Foto: Reyer Boxem

De Dag van de Grunneger toal opent met bekend acteur en regisseur Marcel Hensema. In zijn solovoorstellingen Mijn  Ede en Mijn Tweede brengt hij een ode aan het Groningen in Hensema’s jeugdjaren. In het Literair Café dragen bekende Grunneger schrievers en dichters voor uit de liefdesbundel Dast doe dat ik. Docent Groninger taal en letterkunde Wim Bastiaanse geeft een lezing over Groninger literatuur en de liefde. Er wordt wel eens gezegd dat Groningers zich moeilijk uiten over de liefde. Het programma van de Dag en de liefdesbundel bewijzen het tegendeel; In Groningen beleeft men de liefde zoals overal ter wereld.

“As ik mor licht genog bin,
mag k over die lopen,
mag ik, mien bloeske open
over die zitten goan,
als ik mor licht
genog bin, nait te swoar.”

Nina Werkman, uit het gedicht: 'Van wind en raag'

Boeken

Het Gronings is volop in beweging. Tijdens de Dag van de Grunneger toal zijn er verschillende primeurs. Naast de dichtbundel wordt er nog een aantal Groningstalige boeken gepresenteerd. Zo komt het boek Hogelandster Waarkwoorden uit van Hindry Schoonhoven en Christopher Bergmann. Fré Schreiber promoot het taalspelletje Nuimken en de Liudgerstichting presenteert de Groningse vertaling van de psalmen van Nederlands theoloog en dichter Huub Oosterhuis. High Temperature (Snikhait) uit het Oldambt brengt 21 maart hun nieuwe cd Mous uit en Swinder speelt de nieuwste nummers van hun kersverse cd.

Liefde 'over de grenzen'

Dat de liefde geen grenzen kent blijkt wel uit de bijdrage van de Drentse taalburen tijdens de Dag. Het Huus van de Taol presenteert zich op de Toalmaart, bij Jan Germs kunnen bezoekers een ‘mondje Drents’ leren spreken, Abel Darwinkel geeft een lezing over Drentse verkleinwoorden en de Drentse bluesformatie Erik Harteveld en De Kopstubbers geven een optreden in de Meziekkroug.

Tijdens de Dag geeft WAARK een preview van de nieuwe voorstelling Ik goa noar Tahiti, over de laatste dagen van kunstenaar Hendrik Nicolaas Werkman. Voor advies over de Groninger taal kan de bezoeker terecht bij Meester Kriet (Fré Schreiber) en Gedichtendokter Aly Freije.  Er zijn verschillende broescursussen in het Gronings én Drents en streektaalorganisaties zijn vertegenwoordigd op de jaarlijkse Toal- en boukenmaart.

Ter gelegenheid van de Dag van de Grunneger toal verschijnt ook dit jaar weer het magazine Moi met interviews en achtergrondverhalen over de Dag. Moi is verspreid onder de lezers van Stad & Lande, Krödde en Toal en Taiken. Het magazine is verder gratis af te halen bij de Groninger Archieven, VVV kantoren en de Openbare Bibliotheken. 

Organisatie

De Dag van de Grunneger toal wordt georganiseerd door het Huis van de Groninger Cultuur, Groninger Forum Bibliotheek, Stichting t Grunneger Bouk, Bureau Groninger Taal en Cultuur (RUG) en het Regionaal Historisch Centrum Groninger Archieven. De toegang is vergees

Voor meer informatie, het volledige programma en het magazine Moi in pdf-versie kijk op de website www.huisvandegroningercultuur.nl/. Volg de Dag van de Grunneger toal ook op Facebook en Twitter (https://twitter.com/hvdgc).

Zie ook