Muntschatten en ander Geluk op de Dag van de Groninger Geschiedenis 2017

Muntschatten en ander Geluk op de Dag van de Groninger Geschiedenis 2017

Op zaterdag 14 oktober organiseren de Groninger Archieven de 31ste Dag van de Groninger Geschiedenis, over Geluk. Op deze dag is eenmalig een unieke verzameling van zeven Groninger muntschatten te zien. Bovendien staan alle lezingen en activiteiten in het teken van Geluk; het thema de landelijke Maand van de Geschiedenis. De Dag van de Groninger Geschiedenis sluit hierbij aan, en soms met de tegenhanger Ongeluk, want het één bestaat niet zonder het ander.

Muntschatten en ander Geluk op de Dag van de Groninger Geschiedenis 2017

Schatkamer met zeven Groninger muntschatten

Vroeger moest bijna ieder huishouden zijn vermogen, in voorwerpen of munten, letterlijk onder zich houden, bijvoorbeeld in de grond. Soms ging de kennis van de bewaarplaats verloren. Zelden wordt de schat teruggevonden, maar soms hebben we geluk, zoals in 2016 met de goudschat van Loppersum. Deze en zes andere Groninger muntschatten, presenteren we eenmalig samen in de Schatkamer op de Dag van de Groninger Geschiedenis.

Tussen schat en scherf

Wanneer u in het bezit bent van een heuse bodemvondst, dan kunt u op 14 oktober aanschuiven aan de determinatietafel. Vier kundige bodemschatkenners kunnen u alles vertellen over uw vondst en de historische waarde ervan: schat of scherf?

Geluk en geschiedenis voor kinderen

Geschiedenis is voor alle leeftijden, dus ook voor kinderen is er van alles te doen. Wat denk je van Scherven brengen geluk of het Rad van Fortuin? Bovendien is er speciaal voor kinderen een rondleiding door de indrukwekkende depots van de Groninger Archieven.

Dag van de Groninger Geschiedenis

Op deze dag organiseren we voor ieder wat wils; van stadswandelingen tot gelukslezingen, van onderzoeksgeluk tot muntententoonstelling, van informatiemarkt tot lekkere muziek. Wilt u nog meer? Vind uw geluk op www.dagvandegroningergeschiedenis.nl. Voor sommige programmaonderdelen is aanmelden noodzakelijk, omdat de capaciteit beperkt is.

De Dag van de Groninger Geschiedenis wordt georganiseerd door de Groninger Archieven, Huis van de Groninger Cultuur, Groninger Museum, Cultuurhistorische vereniging Stad&Lande, De Verhalen van Groningen, Noordelijk Scheepvaartmuseum en Groninger Forum.

Praktisch

Dag van de Groninger Geschiedenis
Zaterdag 14 oktober 2017
11.00 – 17.00 uur
Cascadeplein 4 en 10, Zuiderhaven
Gratis toegang
www.dagvandegroningergeschiedenis.nl
#dgg17 en #geluk

Zie ook