Café van de Vrijheid reist door de provincie Groningen

Café van de Vrijheid reist door de provincie Groningen

In de maand november organiseren De Verhalen van Groningen, Biblionet, Groninger Forum en VRIJDAG Advies in iedere Groninger gemeente een Café van de Vrijheid. Tijdens deze bijeenkomsten, die gepresenteerd worden door Marcel Nieuwenweg of Okkie Smit, halen we verhalen op over de Tweede Wereldoorlog en zoeken we Groningers die verhalen uit hun regio op een eigen manier willen doorvertellen.

Café van de Vrijheid reist door de provincie Groningen
Canadese militairen versieren een bren carrier met tulpen. Foto Public Archives Canada, Groninger Archieven.

De provincie Groningen viert en herdenkt volgend jaar 75 jaar Vrijheid met een groots opgezet provinciaal programma. De Verhalen van Groningen heeft van de provincie de opdracht gekregen het verhaal van de Tweede Wereldoorlog in Groningen te vertellen aan de hand van 75 ‘iconische’ verhalen uit alle Groninger gemeenten. Klik hier om de concept-selectie van de 75 verhalen te bekijken. Een redactieraad bestaande uit Tweede Wereldoorlog-experts maakt de selectie eind november definitief.

75 verhalen

De 75 verhalen willen we nu graag op allerlei verschillende manieren laten doorvertellen. We zoeken kunstenaars, culturele instellingen, scholen, 4/5 mei comités, historische verenigingen en andere (lokale) organisaties die deze verhalen op hun eigen manier willen verbeelden. Dat kan bijvoorbeeld in de vorm van een gedicht, of van theater, muziek, beeldende kunst, exposities of routes.

Cafés van de Vrijheid

In november 2019 wordt in iedere gemeente een Café van de Vrijheid georganiseerd, waar de verhalen uit de regio besproken worden. Daarbij is er ruimte voor wijzigingen of aanvullingen. Vervolgens willen we deze lokale verhalen koppelen aan makers en organisatoren. De verhalen kunnen vertaald worden in allerlei culturele producten.

Daarnaast wordt tijdens deze bijeenkomsten informatie verstrekt over het  provinciale programma en worden (reeds in gang gezette) lokale initiatieven in het kader van 75 jaar Vrijheid geïnventariseerd. Bovendien zijn we voor het NIOD-project De Tweede Wereldoorlog in 100 Foto’s op zoek naar bijzonder fotomateriaal uit de Tweede Wereldoorlog. Heeft u nog een foto uit die tijd? Neem deze dan mee naar een Café van de Vrijheid. Kunt u niet aanwezig zijn? Dan kunt u een scan sturen naar info@deverhalenvangroningen.nl.

Praktische informatie

Lijkt het je leuk om met één van de verhalen uit jouw regio aan de slag te gaan? Of maak of organiseer je al iets in het kader van 75 Jaar Vrijheid? Heb je interessante verhalen te delen? Wil je meer weten over het provinciale programma? Je bent van harte welkom! We gaan graag met je in gesprek. De Cafés van de Vrijheid vinden plaats in bibliotheken. Voor muzikale omlijsting en een hapje en een drankje wordt gezorgd. Deelname is gratis. Opgeven kan via dit aanmeldformulier.

1
1

Data en locaties

Datum                Tijd                    Gemeente                   Locatie

12 november     19.30 - 21.00     Westerkwartier           bibliotheek Leek

13 november     19.30 - 21.00     Delfzijl                          bibliotheek Spijk

14 november     19.30 - 21.00     Westerwolde               bibliotheek Ter Apel

18 november     19.30 - 21.00     Oldambt                       bibliotheek Finsterwolde

19 november     19.30 - 21.00     Midden-Groningen    bibliotheek Hoogezand

21 november     19.30 - 21.00     Groningen                    bibliotheek Haren

25 november     19.30 - 21.00     Loppersum                  bibliotheek Loppersum

26 november     19.30 – 21.00    Veendam                     bibliotheek Veendam

27 november     19.30 - 21.00     Hogeland                     bibliotheek Winsum

28 november     19.30 - 21.00     Stadskanaal                bibliotheek Stadskanaal

2 december       19.30 - 21.00     Appingedam                bibliotheek Appingedam 

4 december        19.30 - 21.00     Pekela                           bibliotheek Oude Pekela