Broerstraat 8, Appingedam: Verhalen over het joodse gezin Akker, 1928-1943

Broerstraat 8, Appingedam: Verhalen over het joodse gezin Akker, 1928-1943

Historisch onderzoeker Roald van Elswijk schetst in een lezing een intiem beeld van het joodse gezin Akker, dat van 1928 tot 1943 in Appingedam woonde. 

Broerstraat 8, Appingedam: Verhalen over het joodse gezin Akker, 1928-1943
Toneelgroep Harmonie, met verschillende joodse leden, ca. 1933-1935. - Foto: Sara Nieweg

Juli 1928. Heiman Akker wordt godsdienstonderwijzer bij de kleine joodse gemeente van Appingedam. Samen met zijn vrouw Judikje en hun vijf kinderen woont hij in het oude rabbinaatshuis, Broerstraat 8, pal naast de synagoge. Akker komt uit Friesland en heeft daarvoor o.a. in Aalten en Dedemsvaart gewerkt. Zijn vrouw was jarenlang onderwijzeres op de lagere school. Heiman Akker zou de laatste 'rebbe' en voorzanger van Appingedam worden.

Hoe zag het dagelijks leven van dit gezin eruit? Welke rol had Heiman Akker binnen de joodse gemeenschap? Wat vonden de kinderen van hun nieuwe woonplaats? Wat kenmerkte de joodse gemeente van Appingedam? 
In zijn lezing schetst historisch onderzoeker Roald van Elswijk een beeld van het gezin Akker, met name van hun tijd in Appingedam. Hij vertelt over hun leven aan de hand van archiefmateriaal, brieven, verhalen, anekdotes en foto’s. Het verhaal van Heiman Akker en zijn gezin plaatst hij in de context van een kleine joodse gemeenschap op het Groninger platteland.

Zondag 30 april 2017, 14.00-15.30 uur
Synagoge Appingedam, Broerstraat 6
Entree: 2 euro
www.synagogeappingedam.nl

Zie ook