'Bommen Berend' wordt groots gevierd!

'Bommen Berend' wordt groots gevierd!

Op 28 augustus vieren de Groningers het Ontzet van Groningen, in de volksmond ook wel ‘Bommen Berend’ genoemd. Niet alle Groningers kennen het verhaal achter deze Groningse viering. Reden voor de Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken en De Verhalen van Groningen om dit verhaal op meerdere locaties in de stad te vertellen. Via verschillende publieksactiviteiten vragen deze partijen aandacht voor de historische achtergrond van de viering van de 28ste augustus in Groningen. Zo zijn er gratis posters van het beroemde schilderij van Otto Eerelman af te halen bij ondernemers in de binnenstad en kunnen bezoekers onder leiding van een gids dit schilderij bezichtigen in het Stadhuis. Op het bordes van het Stadhuis is een mini-expositie die vertelt over het beleg van de stad in 1672.

'Bommen Berend' wordt groots gevierd!
Herdenkingsprent 200 jaar Groningens Ontzet, in 1872 getekend door Otto Eerelman (detail). - www.beeldbankgroningen.nl (1536-2782)

Mini-expositie voor het Stadhuis

Bezoekers kunnen op het bordes van het Stadhuis een mini-expositie bezoeken. Deze expositie vertelt hoe Bernhard von Galen, oftewel Bommen Berend, Groningen wilde inlijven en hierin werd gestopt door Carl von Rabenhaupt. Er wordt ingegaan op historische wetenswaardigheden over bijvoorbeeld de Groote Griet, naast een bekend café aan de Grote Markt bovenal het kanon van Rabenhaupt. Ook vertelt de expositie welke sporen van Groningens Ontzet er verder nog in de binnenstad te vinden zijn.

Paardenkeuring van Otto Eerelman

Het bekendste beeld van de viering van Bommen Berend is het 2 bij 2,5 meter grote schilderij van Otto Eerelman dat sinds 1920 in het Stadhuis hangt. Deze Groningse ‘Nachtwacht’ – met daarop de Paardenkeuring op de Grote Markt – is helaas niet altijd te bezichtigen. Dit jaar is er in tientallen winkels en horecagelegenheden – herkenbaar aan een poster in de etalage – een gratis A2-poster af te halen met een afbeelding van het schilderij. Voor de kinderen is op het Harmonieplein een megapuzzel van 5 bij 7 meter van het schilderij te leggen.

Bezoekers die de Paardenkeuring alsnog in het echt willen zien kunnen, alleen op 28 augustus, onder leiding van een stadsgids het schilderij gratis bezichtigen. Dit is mogelijk om 10.00, 14.00, 15.00 en 16.00 uur en geïnteresseerden kunnen zich vooraf opgeven via info@vvvgroningen.nl. Opgave is ook telefonisch mogelijk op 0900 – 2023050 (€0,15 p/m) of aan de balie bij de VVV op de Grote Markt 29.

Groote Maaltijd

Een sage vertelt dat vlak voordat Bernhard von Galen het beleg van de stad staakte er een kanonskogel op zijn bord viel: de laatste druppel om het beleg te staken en zich terug te trekken. Reden om op Groningens Ontzet de Groote Maaltijd te eten. Op het menu staat zuurkool, het favoriete gerecht van Bommen Berend, die nu wordt vergezeld door een grote gehaktbal als symbool voor de bom uit het Groningse kamp. Dit jaar zetten 14 horecabedrijven de traditionele zuurkoolmaaltijd op 28 augustus op het menu. De deelnemende restaurants zijn te vinden in het programmaboekje en herkenbaar aan de poster in de etalage.

Herdenkingsprent 200 jaar Groningens Ontzet, in 1872 getekend door Otto Eerelman. - www.beeldbankgroningen.nl (1536-2782)
Herdenkingsprent 200 jaar Groningens Ontzet, in 1872 getekend door Otto Eerelman. - www.beeldbankgroningen.nl (1536-2782)

Zie ook