Bevrijding Groningen 2018

Bevrijding Groningen 2018

In april 2018 is het 73 jaar geleden dat de stad Groningen is bevrijd. Het bestuur van de Stichting Het Bevrijdingsbos wil dit niet ongemerkt voorbij laten gaan.

Bevrijding Groningen 2018
Het bevrijdingsbos.

Herdenking

Zaterdag 14 april: 15.00 tot uiterlijk 16.00 uur
Locatie: monument Twee Bruggen Oostersluis (bocht Damsterdiep/Florakade) in Groningen

In 2016 is dit monument door burgemeester Den Oudsten van Groningen onthuld. Een monument ter nagedachtenis aan de strijd rond de Oostersluis in  1945, waarbij de toen 22-jarige Canadese soldaat Roy W. Coffin, zijn leven gaf om de familie Dijkema de gelegenheid te geven de sluisbrug handmatig neer te laten, zodat de Canadese tanks via de Oosterhoogebrug konden doorstoten naar Delfzijl.

Lezing en herdenkingswandeling

Zaterdag 14 april: 20.00 – 21.30 uur
Locatie: Stefanuskerk en aansluitend Bevrijdingsbos aan de Noorddijkerweg in Groningen

Om 20.00 uur start de presentatie van een lezing over de bevrijding van Groningen door Frank von Hebel, auteur van het boek Mijn Bevrijding - de slag om de stad Groningen 13 april - 16 april 1945. Tevens worden hier de filmpjes getoond, gemaakt door diverse groepen van basisscholen uit Groningen over hun interpretatie van de rechten van het kind. Iedereen is welkom; de toegang is gratis, vol=vol. Aanmelden is nodig via de button op de site www.bevrijdingsbos.nl.

Aansluitend gaan we, onder begeleiding van een doedelzakspeler, gezamenlijk naar het regimentenplateau in het Bevrijdingsbos aan de Noorddijkerweg. Op het regimentenplateau staan de namen van de 23 regimenten welke tijdens de strijd om de bevrijding van Groningen hebben gevochten om ons de vrijheid terug te geven. Tijdens deze korte plechtigheid, waarbij ook de Natres aanwezig is, worden de regimenten genoemd en zullen 23 kaarsen bij het plateau worden gezet.

Zie ook