Arent Levie, de enige jood van Nieuwolda

Arent Levie, de enige jood van Nieuwolda

In 2014 deed Tieneke Beukema een bijzondere ontdekking in het gemeentearchief. Arent Levie, de enige jood die in de Tweede Wereldoorlog uit Nieuwolda is weggevoerd, bleek haar grootvader. Haar onderzoek bracht een familiegeschiedenis aan het licht, die dit jaar verteld wordt in het kader van Vier 5 mei in de gemeente Oldambt. 

Arent Levie was de enige Jood in Nieuwolda die gedeporteerd werd. Hij leefde samen met Roelfina Smit, met wie hij twee kinderen had: Arent en Roelof. Roelfina’s eerste, Tjapko Beukema, man was op zee gebleven. Van hem was nooit een overlijdensakte opgemaakt. Administratief was Roelfina nog steeds met hem getrouwd. Toen zij dus na zijn verdwijning andere kinderen kreeg, waren dit administratief de kinderen van Tjapko Beukema en kregen ze zijn achternaam. De kinderen zelf wisten wel dat het anders was.

Dat blijkt wel uit een gesprek van Roelof Beukema met zijn dochter Tieneke. Toen zij 16 jaar oud was, vertelde hij haar dat hij een zoon was van Arent Levie. Hij wilde er niet veel bekendheid aan geven. Je wist immers nooit zeker of de vervolging echt voorbij was? Het heeft Tieneke altijd bezig gehouden en in 2015 bezocht ze het gemeentearchief met haar verhaal. Samen met archivaris Marianne Kruijswijk vond ze duidelijkheid in de bevolkingsregister en de stukken over Jodenvervolging.

Bezichtiging

De tentoonstelling in museumgemaal De Hoogte in Nieuwolda is op zondagmiddagen in mei te zien van 13.00 tot 16.00 uur. Toegang is gratis.

Zie ook