40 jaar 'kraiten' op Pinksterfeesten Delfzijl

40 jaar 'kraiten' op Pinksterfeesten Delfzijl

JCI De Drie Zijlen organiseert tijdens de aankomende Pinksterfeesten in Delfzijl voor de 40ste keer wedstrijden 'kraiten' oftewel sliksleeën. De wedstrijden vinden plaats in het slik op een drooggevallen stuk van de Eems nabij het strand van Delfzijl. De deelnemers dienen zo snel mogelijk een parcours in het slik af te leggen. 

40 jaar 'kraiten' op Pinksterfeesten Delfzijl
Het kustwachtdetachement op Rottumeroog vervoert voorraden met de slikslee, 1939. - Foto: www.beeldbankgroningen.nl (2437-0341)

Vroeger gebruikten vissers een slikslee als voertuig om zich te verplaatsen over drooggevallen wad. De slikslee bestaat uit een vlakke houten vlonder met daarop een handgreep. Het wordt gebruikt door er met een knie op te knielen en zich vervolgens met het andere been af te zetten in de modder. Door de vlakke onderkant zakt het geheel niet weg en door het gladde slik kan een behoorlijke snelheid worden ontwikkeld.

Meedoen of kijken

De wedstrijden starten zondag 24 mei om 10.00 uur. Inschrijving is mogelijk vanaf 09.30 uur bij de tent van de organisatie. Er wordt gestreden in diverse klassen; Heren, Dames, Kinderen (9 t/m 14 jaar) en de Estafette. Ook dit jaar is er weer een prijs voor de persoon of groep met de mooiste outfit.

Zie ook