25 jaar Tschumipaviljoen

25 jaar Tschumipaviljoen

Dit jaar is het vijfentwintig jaar geleden dat het Tschumipaviljoen werd gebouwd in het kader van de kunst- en architectuurmanifestatie What a Wonderful World. Music Video’s in Architecture. Die manifestatie werd in 1990 georganiseerd door de gemeente Groningen in samenwerking met het Groninger Museum, ter gelegenheid van de 950ste verjaardag van de stad Groningen.

25 jaar Tschumipaviljoen
Het Tschumipaviljoen, met tentoonstelling, op het Hereplein bij nacht. - Foto: Marketing Groningen

 Het doel was om ‘zowel de samenhang als de grenzen tussen kunst, beeldcultuur, video, architectuur en openbare ruimte te verkennen’. Er werden vijf paviljoens gebouwd in de stad, maar het ontwerp van de Frans-Zwitserse architect Bernard Tschumi op het Hereplein is het meest bekend geworden. Het paviljoen bestaat uit een langwerpige constructie van glas en staal. Het is geplaatst op een betonnen fundering waardoor het flink scheef staat: aan één kant komt het paviljoen meer dan twee meter boven de grond.

De ‘Glass Video Gallery’, zoals Tschumi het paviljoen zelfde noemde, keert het principe van de klassieke gesloten, donkere projectieruimte voor film letterlijk binnenstebuiten, zodat wat zich normaal in de huiskamer, bar of foyer afspeelt naar de straat wordt gebracht. Tschumi zei daar zelf over: ‘Bij architectuur gaat het evenzeer om de gebeurtenis die plaatsvindt in een ruimte als om de ruimte zelf.’

Na afloop van de manifestatie What a Wonderful World! Musicvideo’s in Architecture werden drie van de vijf paviljoens afgebroken. Naast het Tschumipaviljoen is het paviljoen van Rem Koolhaas op het Emmaplein ook nog steeds in gebruik, hoofdzakelijk als bushalte. De afgelopen 25 jaar hebben in het paviljoen op het Hereplein tientallen kunstenaars hun werk kunnen exposeren.

Jubileum

Op zaterdag 26 september wordt het jubileum van het Tschumipaviljoen op bijzondere wijze gevierd. Zo wordt een tentoonstelling geopend waar onder andere origineel materiaal van de manifestatie uit 1990 te zien zal zijn. Ook is er een manifestatie in het Groninger Forum waarin opnieuw het spanningsveld tussen kunst, architectuur en de openbare ruimte zal worden besproken door toonaangevende opiniemakers. De hoofdgast de gehele dag is Bernard Tschumi zelf.

Meer informatie over de jubileumdag en het uitgebreide programma kunt u (binnenkort) vinden op www.tschumipaviljoen.org/.

Het Tschumipaviljoen op het Hereplein. - Foto: Marketing Groningen
Het Tschumipaviljoen op het Hereplein. - Foto: Marketing Groningen

Zie ook