De Verhalen van Groningen app

Groningen verandert in een virtueel openluchtmuseum met De Verhalen van Groningen app. Verhalen van de meest bijzondere cultuurhistorische locaties komen tot leven. De app toont oude foto’s in het straatbeeld van nu en laat automatisch zien welke interessante locaties in de buurt zijn. 

De Verhalen van Groningen app

Wat hebben het luchtvaartstation van Delfzijl, het Kattediep in Appingedam  en de bisquitfabriek in Musselkanaal met elkaar gemeen? Ze zijn allemaal in historische staat te ontdekken via Augumented Reality in de Verhalen van Groningen app. Met deze app haal je in één handeling de mooiste historische beelden terug. Ontdek welke verhalen zich in jouw omgeving hebben afgespeeld en deel de foto’s met je vrienden. De app wordt per regio beschikbaar gemaakt. Na de aftrap van regio's Eemsdelta en Westerwolde is nu het gebied Stad Groningen en Haren beschikbaar in de app.

Download de app

Ontdek welke verhalen er bij jou in de buurt te vinden zijn. Download de app gratis in de App Store of de Google Play Store .

De app toont onder andere welke functie het paviljoen in het Noorderplantsoen had in 1903, in welke kerk in Haren Bommen Berend een kanonskogel op zijn bord zuurkool zou hebben gekregen, hoe de stad 250 jaar Groningens Ontzet vierde in 1922 en hoe de Helpmancentrale de Groningse huishoudens voorzag van elektriciteit.

Ben je benieuwd naar wie er flaneerden op de boulevard van Delfzijl of waar het luchtstation voor zeppelins zou komen? Wil je weten wie de kanaalgravers van het Stadskanaal waren of waar de bisquitfabriek in Musselkanaal stond? 

Met de nieuwe De Verhalen van Groningen app komen de verhalen van de meest bijzondere cultuurhistorische locaties tot leven.

Luchtvaartstation Delfzijl

Hoewel zeppelins in het begin van de twintigste eeuw nog geen slechte reputatie hadden en er daadwerkelijk af en toe een luchtschip boven Delfzijl te zien is geweest, is er nooit een luchtvaartstation geweest in de haven. Hoe zou het er uit zien als het luchtvaartstation er wel gekomen was?

bewoners poseren voor nagebouwde poort van het Augustijner klooster op 1 juli 1937 - www.beeldbankgroningen.nl [818-0527]
bewoners poseren voor nagebouwde poort van het Augustijner klooster op 1 juli 1937 - www.beeldbankgroningen.nl [818-0527]

Poort in de Broerstraat

Om het trouwen van prinses Juliana met prins Bernhard te vieren op 7 januari 1937, hebben de bewoners van de Broerstraat  in Appingedam een oude poort in hun straat laten herrijzen. Het is een poort van het Augustijnerklooster dat tot in de 16e eeuw op De Wierde stond. Ontdek hoe de straat er nu uit ziet met deze poort.

De kanaalgravers - archief Streekhistorisch Centrum Stadskanaal
De kanaalgravers - archief Streekhistorisch Centrum Stadskanaal

De kanaalgravers

De kanalen in Westerwolde werden gegraven met de hand. Een gigantische klus. In 1762 besloot Groningen in het geheim tot de aanleg van een nieuw kanaal om zo de Drentse veenhandel naar zich toe te trekken. Ze sloot stilletjes contracten met Drentse veeneigenaren en kocht gronden op. In 1765 ging bij Bareveld, ten zuiden van Wildervank, de eerste spade de grond in voor het 38 kilometer lange, acht meter brede en twee meter diepe Stadskanaal, dat parallel liep aan de Semslinie.

Twee jaar later was de aanleg ongeveer 140 meter gevorderd, maar in de jaren daarna werd een graafsnelheid gehaald van tot 400 meter per jaar. In 1815 was het diep aangelegd tot de plaats waar de huidige watertoren van Stadskanaal staat en in 1856 bereikte men de Duitse grens.

Vledderveen

Met het graven van de Vleddermond kon het gebied boven Stadskanaal aan snee worden gebracht. Het veengehucht Vledderveen ontstond in 1880 aan een kanaal dat inmiddels is gedempt. Het is één van de jongste Groningse veenkolonieen. De vrouwen snijden het veen.

Het luchtvaartstation in Delfzijl met zeppelin - www.beeldbankgroningen.nl [1986-24540]
Het luchtvaartstation in Delfzijl met zeppelin - www.beeldbankgroningen.nl [1986-24540]