Verhalen uit de regio

Verhalen uit de regio - maart 2019

De lente brengt ons verhalen over Jongensstad Westerwolde, sterke en muzikale vrouwen, een eenzame sluiswachter en een lugubere moord in Noordhorn...

Verhalen uit de regio - maart 2019

De speeltuin van Jongensstad Westerwolde, ca. 1962. – Foto: Groninger Archieven

Maandelijks verschijnen er in een groot aantal Groninger huis-aan-huisbladen artikelen van onze correspondenten. Zij gaan op zoek naar grote en kleine verhalen uit de regio. Verhalen over lokale bekendheden, vergeten pareltjes, kenmerkende geschiedenissen of internationale ontwikkelingen en hun weerslag op de streek. Zo ontstaat een gevarieerd beeld van de gehele provincie. Want: De Verhalen van Groningen gaan van Lauwerszee tot Dollard en van Drenthe tot aan het Wad.

Westerwolde

Jongensstad in Sellingen
In de volksmond bekend als het Boefjeskamp. In het kamp aan de Dennenweg nummer 1 werd geprobeerd om baldadige jongens weer in het gareel te krijgen.
Lees meer...

Oldambt

Lutje Loug: Papegaaischieten in de polder
Twee Dollardpolders vieren feest. De ene is 250 jaar oud, de andere 200 jaar. De Oostwolderpolder is van 1769 en de Finsterwolderpolder van 1819. Tussen die beide polders ontwikkelde zich een buurtschapje, Lutje Loug, iets ten noorden van Oostwold. Met later een tweeklassig schooltje, wat huizen, boerderijen, een stoomgemaal en een eenzaam zijlhuis.
Lees meer...

Eemsdelta

Titia van der Tuuk, feministe van het eerste uur
Op 8 maart is het Internationale Vrouwendag. De eerste Vrouwendag, om aandacht te vragen voor de emancipatie en waardering van de vrouw, vond al in 1911 in Stuttgart plaats, Nederland volgde in 1912. Iemand die er vast vanaf het begin bij betrokken is geweest, was Titia van der Tuuk.
Lees meer...

Stad en Haren

Jannie Stalknecht: 'Laiverd, kom weer bie mie'
Op 8 maart 2019 opent in de Universiteitsbibliotheek de 'Groninger Vrouwengalerij'. Vijftig portretten en biografieën vormen een eerbetoon aan vijftig sterke vrouwen die de Groninger geschiedenis en cultuur mede hebben vormgegeven. Tussen de grote namen van spionne Etta Palm, arts Aletta Jacobs en verzetsstrijder Anda Kerkhoven staat ook Jannie Stalknecht, Groninger jazzzangeres. Een eendagsvlieg?
Lees meer...

Westerkwartier

Moord in Noordhorn
Op 4 oktober 1822 was chirurgijn (heelmeester) Heslinga uit Zuidhorn met een zoon van borgheer Bindervoet van Hanckema op eendenjacht. Zoekend naar een geschoten eend deden ze in de borggracht een lugubere vondst. Daar vonden ze niet de dode eend maar een vrouwenlichaam.
Lees meer...