75 jaar vrijheid

1940 tot 1945

Sietje Gravendaal-Tammens, verzetsheldin

Siet Tammens werd geboren op 29 juli 1914 in Kloosterburen. Toen de oorlog uitbrak werkte zij in het speciaal onderwijs als lerares. Siet raakte heel geleidelijk betrokken bij het verzet. Haar eerste echte verzetsdaad was het onderbrengen van een Joodse leerling van haar school. Na verloop van tijd rolde ze steeds verder het verzet in en uiteindelijk had Siet zelfs de leiding over een verzetsgroep in de stad Groningen.
Naarmate de oorlog vorderde werd er steeds beter samengewerkt tussen de verschillende verzetsgroepen. Vanaf de zomer van 1943 kwam Siet in de Groninger Top te zitten, het hoofdorgaan van het verzet in de provincie, dat plannen besprak, maar ook als een soort van rechterlijke macht fungeerde en besliste over liquidaties.
Voor haar verzetswerk ging ze regelmatig naar Amsterdam, waar de landelijke contacten werden onderhouden. Daar werd zij op 13 juni 1944 gearresteerd, waarna Siet naar het concentratiekamp Vught werd gestuurd. Van hieruit werd ze naar de strafgevangenis het Oranjehotel in Scheveningen gebracht, waar ze werd mishandeld. Weer terug in Vught werd ze ook verschillende keren gemarteld. Maar al deze tijd kende de bezetter haar echte identiteit niet en geloofden ze met 'Martha Oosterveen' te maken te hebben. In kamp Vught werd ze herkend en daarna werd Siet naar Groningen gebracht en ter dood veroordeeld.
Zover is het echter niet gekomen. Siet werd via Delfzijl naar een kamp op Borkum getransporteerd, waar zij tot het einde van de oorlog heeft gezeten.

Sietje Gravendaal-Tammens, verzetsheldin