Macht & Pracht

1945

Noorderslag wordt Eurosonic Noorderslag

Het Europese avontuur van Noorderslag begint met ontevreden Groninger muzikanten. Zij hadden gehoopt op meer belangstelling voor lokale muziek met een festival in eigen stad. In 1993 organiseren ze een tegen-festival ‘Noorderslagting’ op de vrijdag voor Noorderslag.

Noorderslag wordt Eurosonic Noorderslag

Affiche Noorderslag 1987 Ontwerp Benne Holwerda collectie Poparchief Groningen

De muziekprofessionals zijn toch al in de stad en de Groningse bands kunnen zich in de kijker spelen. Deze kleinschalige muziekavond wordt binnen twee jaar ingelijfd door de grote broer en wordt als Euroslag(t), met Groningse én Europese bands, een officieel onderdeel van Noorderslag. Om tegemoet te komen aan de wensen van de buitenlandse pers – ‘slag’ betekent zoiets als slet in het Engels – krijgt het in 1999 zijn definitieve naam: Eurosonic.

Eurosonic vult een gat in de markt; het vraagt aandacht voor Europese bands in een tijd waarin de focus ligt op Engeland en Amerika. Daarmee oefent Groningen een enorme aantrekkingskracht uit op buitenlandse bands, bezoekers en pers. Eurosonic Noorderslag betekent zo de doorbraak voor internationale acts als Franz Ferdinand, Editors, Triggerfinger en Lykke Li.

Champagnejaren

In het nieuwe millennium hebben zowel Noorderslag als Eurosonic zich verder ontwikkeld. Vooral Eurosonic is enorm gegroeid. Van een klein Europees festival van één dag met achttien acts tot een driedaags programma dat plaats biedt aan bijna 300 bands uit alle uithoeken van Europa.

Wat mede bijdraagt aan dit succes is de stad Groningen zelf. Zelfs met dertig verschillende podia is alles in de compacte binnenstad nog steeds te voet of met de fiets af te gaan. Dat de kroegen geen sluitingstijden hebben zal menig bezoeker en band ook wel aanspreken. De ondernemende geest van de Stadjers is een derde factor. Van kroeg tot studentenvereniging, overal duiken onofficiële evenementen op, met de toevoeging ‘sonic’: Altersonic, Pleuropsonic, Freesonic. De lijst is eindeloos. Ook het festival zelf blijft uitbreiden. Zo vindt sinds 2011 Eurosonic Air plaats op de Grote Markt en hebben de lokale bands na Noorderslagting weer een eigen podium gekregen met Grunnsonic.

Wat ooit dertig jaar geleden begonnen is als ‘een avond en een nacht’, is nu een vierdaags festival dat de hele stad in muziek drenkt.