75 jaar vrijheid

1940 tot 1945

Meindert en Tine Veldman

Het gezin Veldman woonde op een boerderij op Hekkum, aan de Hekkumerweg 9 en bestond uit vader Meindert Veldman (1904-1945), moeder Tine Kiers (1906-1988) en de kinderen Alina (1932), Freerk (1934), Jan Anne (1937) en Gerdien (1941). 

Het actieve verzet van Meindert begon in oktober 1942 met het onderdak verlenen aan twee jonge marechaussees die in Bedum hadden geweigerd een Joods echtpaar te arresteren.

Meindert was eerst leider van de verzetsgroep Nul, een verzorgingsgroep voor onderduikers, die speciaal in de provincie Groningen actief was. In 1944 werd hij provinciaal leider van de Groningse knokploegen. Acties vanuit Hekkum waren onder andere een overval op het distributiekantoor in Slochteren, waarbij een grote hoeveelheid bonkaarten is buitgemaakt en verstopt op de boerderij. Verder het in brand steken van treinwagons met stro voor de Duitsers bij Hoogkerk en ook het bevrijden van opgepakte verzetsstrijders. 

Op de avond van 27 juli 1944 werd Meindert door verraad Geesje Bleeker (zie verhaal #74) op de boerderij gearresteerd. Tine duikt ook onder, wordt op haar schuiladres herenigd met drie van haar vier kinderen, maar vervolgens verraden. Moeder en de kinderen op het Scholtenhuis terecht, waar Tine hardhandig wordt ondervraagd in het bijzijn van haar kinderen. Ze laat niets los. Na drie dagen worden ze vrijgelaten, maar gevolgd om te zien waar ze zullen onderduiken. In een onweersbui, die als een godsgeschenk komt, weten ze hun achtervolgers af te schudden. Uiteindelijk komen ze in Ten Post terecht bij de ouders van Tine.

Meindert komt na te zijn mishandeld op het Scholtenhuis terecht in het beruchte Oranjehotel in Scheveningen, waar hij ook wordt gemarteld. Via kamp Vught en Sachsenhausen komt Meindert uiteindelijk aan in Bergen-Belsen, waar hij op 22 februari 1945 overlijdt. Pas in juni ontvangen Tine en de kinderen bericht over het lot van hun man en vader.

Meindert en Tine Veldman