Onderweg

1989-heden

Mee met een historische bus op 11 oktober 2014

Het is nog wat fris wanneer de karakteristieke oranjerode DAM-bus rond kwart voor 10 voorrijdt. Maar de passagiers hebben er zin in. Ze hebben namelijk een mooie dagtocht voor de boeg.

Mee met een historische bus op 11 oktober 2014
De DAM154 onderweg. - Foto: De Verhalen van Groningen

Het programma begint in de stad bij het Noordelijk Scheepvaart Museum. Het geluid van een ronkende scheepsmotor op het binnenplein heet de bezoekers welkom. In de machinehal wordt uitleg gegeven over de technische aspecten van de scheepvaart en terwijl het zonnetje voorzichtig doorbreekt wordt per toerbeurt een tochtje gemaakt met het museumschip Emma. Een prachtig gerestaureerd schip dat vroeger dienst deed als directievaartuig van Provinciale Waterstaat.

In de voetsporen van de monniken

Aan het begin van de middag vertrekt de bus vanaf het Munnekeholm. Een bijzondere plek aangezien de Aduarder monniken hier tijdens de Tachtigjarige oorlog hun toevlucht vonden in het refugium dat hier stond. Dit was een stenen huis binnen de stadsmuren dat werd gebruikt als toevluchtsoord wanneer het op het platteland te onveilig was, bijvoorbeeld in tijden van oorlog.  

Onze reis gaat in tegenovergestelde richting, vanaf het Munnikeholm rijden we naar Aduard. In 1192 stichtten Cisterciënzer monniken hier de Sint Bernardusabdij. De monniken van dit klooster hebben door bedijking en het graven van kanalen een grote invloed gehad op het landschap van het Westerkwartier. Onderweg komen we hier al een aantal voorbeelden van tegen, zoals het Aduarderdiep.

Bij aankomst is de zon doorgebroken en kunnen we onder de appelbomen in de tuin genieten van een smakelijke lunch. Daarna neemt ‘broeder Isebrand’ - gehuld in monnikspij - ons mee naar de voormalige ziekenzaal. Dit is het enige gebouw dat is overgebleven van het imposante klooster dat hier ooit heeft gestaan. Enthousiast vertelt ‘Isebrand’ over de rijke geschiedenis van de abdij en de veranderingen in het landschap.

Lunch in de appelhof bij het Kloostermuseum in Aduard. - Foto: Ingeborg Bennink
Lunch in de appelhof bij het Kloostermuseum in Aduard. - Foto: Ingeborg Bennink

Groninger ontdekkingsreiziger

Het laatste deel van de reis gaat naar Lutjegast, de geboorteplaats van de zeevaarder Abel Tasman (1603-1659). Terwijl buiten inmiddels de regen tegen de ramen klettert wordt het in de bus steeds gezelliger. Er worden herinneringen opgehaald aan het reizen met de bus. Een van de passagiers weet te vertellen dat ze in de oorlog uren in de rij moest staan voor een kaartje. Door het tekort aan brandstof reed er destijds maar een beperkt aantal bussen.  

Aangekomen in Lutjegast krijgt de groep in het pas vernieuwde Abel Tasman Museum uitleg over de indrukwekkende reizen van deze ontdekkingsreiziger. De Groningse Tasman zette in dienst van de VOC onder andere Tasmanië, Nieuw Zeeland, de Tonga- en de Fiji-eilanden op de kaart. Daarna wordt de groep in een klein negentiende-eeuws kerkje getrakteerd op een kort muzikaal optreden.  

Op de terugreis wordt er in de bus gezellig nagepraat. Het was een dag met een gevarieerd programma. Van verhalen over Middeleeuwse monniken en zeventiende-eeuwse ontdekkingsreizen, tot persoonlijke herinneringen aan het reizen met de bus in de provincie Groningen.