75 jaar vrijheid

1940 tot 1945

Het verraad van Geessien Bleeker

Geesje Bleeker (1921-2011) viel in juli 1944 als koerierster van een Groninger verzetsgroep in handen van de SD en werkte in Groningen mee aan de arrestaties van zeventien personen; vijf van hen overleefden de oorlog niet.

Op 31 augustus 1944 werd zij door het verzet gevangen genomen en vastgehouden op een boerderij. In de nacht van 18 op 19 oktober 1944 vond hier door landwachters een huiszoeking plaats. Geesje was mede verantwoordelijk voor het redden van acht onderduikers, onder wie zes joden. Geesje werd vervolgens naar een andere woning gebracht. Ook hier hielp zij mee in het verzetswerk en leerde veel verzetslieden uit de omgeving kennen.

Het verraad van Geessien Bleeker

Affiches doodstraf - collectie Groningen  

Op 9 februari 1945 overviel de SD de woning en viel Geesje voor de tweede keer in handen van de SD. Er volgde tot de bevrijding in april 1945 een periode van verraad, waarbij minimaal 23 personen in Drenthe door haar toedoen werden gearresteerd; vijf van hen zijn door de Duiters vermoord en drie kwamen in Duitsland tijdens hun gevangenschap om. In totaal werden ten gevolge van het verraad van Geesje Bleeker minimaal 40 personen gearresteerd, van wie dertien de oorlog niet overleefden.

Na de oorlog werd zij door rechtbanken in Groningen en in Assen tot de doodstraf veroordeeld. Deze straf werd door gratie in een levenslange gevangenisstraf omgezet. In 1960 kwam zij vrij.