75 jaar vrijheid

1940 tot 1945

Het schrikbewind van de NSB'er Pier Nobach

Ginds in die droge sloot
Daar lag Pier Nobach dood
Een eindje verderop
Daar lag Douwe Bot.' [een andere NSB'er]

Pier Nobach was boer in Doezum en overtuigd NSB’er, getrouwd met een Duitse vrouw en bevriend met onder andere Robert Lehnhof, de 'beul van het Scholtenhuis'. Nobachs bijnaam ‘duivel van het Westerkwartier’ had hij verdiend door verschillende acties, maar voor zover bekend heeft hij zelf geen mensen gedood. Het verzet ondernam verschillende acties om hem dwars te zitten (door bijvoorbeeld zijn vee te verminken) en probeerde hem te liquideren.

Bij een tweede poging kwam Nobachs zoon Herman om het leven. Uit wraak werden twee vooraanstaande anti-Duitse dorpelingen gedood, een derde wist te ontkomen. Twee weken later werden 38 mensen uit de omgeving opgepakt en als gijzelaar opgesloten in Kamp Vught: als Nobach iets zou overkomen, zouden zij allen moeten sterven.
Bij de bevrijding werd hij gearresteerd en vervolgens veroordeeld tot levenslang, maar al enkele maanden later werd hij vrijgelaten wegens een zwakke geestelijke gezondheid. Hij overleed in 1965 in Zaltbommel. De 38 gegijzelden in Vught overleefden allen de oorlog.