75 jaar vrijheid

1940 tot 1945

Het geitenproject van de neven Wilkens

In de oorlog ontstond op den duur schaarste aan allerlei goederen. De handel is gestagneerd, producten die van ver komen, zoals koffie, thee, tabak, olie, rubber en rijst raken op. De Duitse bezetters brengen veel producten uit Nederland naar Duitsland; Nederland wordt leeggeroofd. 

In het agrarische deel van Nederland (en dus ook in Groningen) waren de tekorten op het gebied van voedsel minder nijpend, al schafte de pot steeds eentoniger voedsel naarmate de oorlog vorderde. Toch heersten ook hier tekorten aan medicijnen, schoenen, fietsbanden, kleding en papier. Huisvrouwen moesten creatief omgaan met de levensmiddelen die ze konden krijgen en wie handig was met naald en draad, kon kleding vermaken, verstellen en herstellen. Op allerlei vlakken werden mensen creatief als gevolg van de schaarste.

Al in april 1941 beginnen de neven Nico en Frits Wilkens van houtstek Wilkens aan het fokken van geiten. Ze zien aankomen dat de eerste levensbehoeften wel eens schaars kunnen worden en geiten zijn dé oplossing voor dat probleem. Een van hun nazaten heeft het zorgvuldig bijgehouden kasboekje van hun geitenonderneming bijgehouden en daaruit een luchtig verhaal over prijsstijgingen en schaarste in de voedselvoorziening opgetekend.

Het geitenproject van de neven Wilkens

Henny Wilkens-Weert met een geitenlammetje tussen de houtloodsen van K & J Wilkens. Op de achtergrond wordt een geit gevoerd. - Foto: J.N. Wilkens