Heringedeeld Groningen

De komende jaren worden de meeste gemeenten in de provincie Groningen heringedeeld. Het aantal wordt teruggebracht van ruim twintig gemeenten tot minder dan tien. Voor Beno Hofman, ook wel bekend als de Stadshistoricus van Groningen, en zijn team (bestaande uit Jeen de Vos en Menno Knevel) was het aanleiding om de documentairereeks heringedeeldGR te maken voor PodiumTV.

Heringedeeld Groningen

Meanderend door het landschap neemt Beno Hofman de kijker mee door de provincie. Hij spreekt bekende (en minder bekende) inwoners in elke regio, zoals de jonkvrouwe van de Fraeylemaborg, Mieke van Panhuys, in Slochteren, kunstenaar Alex Vissering in Ter Apel, muzikant Gert Sennema in Grijpskerk en zo nog vele anderen. Hij rijdt langs de gemeentelijke en provinciale grenzen en vertelt over de kenmerken van het landschap en hoe dat historisch gezien de gemeentelijke grenzen heeft gevormd. En soms heeft het ontstaan van een gemeente helemaal niets met het landschap te maken, maar bijvoorbeeld gewoon met de Fransen die het land binnenvielen. Het blijkt dus wel dat hoe willekeurig gemeenten er ook uit mogen zien, er toch vaak een interessante historische verklaring voor is. Eenieder die geïnteresseerd is in het landschap, de architectuur en cultuur van de eigen regio en in de lokale politiek kan zijn hart ophalen bij deze documentairereeks.

Zeven van de acht documentaires, die elk als onderwerp een nieuwe fusiegemeente hebben, worden vertoond tijdens de gelijknamige theatervoorstelling van regisseur Maaike van den Hoek in de her in te delen gemeenten. De theatervoorstellingen zijn nog te zien tot en met 24 april.

Documentaire: Heringedeeld Oldambt

De documentaire over de vorming van de gemeente Oldambt werd op 31 januari uitgezonden op PodiumTV:

Documentaire heringedeeld Westerkwartier

De documentaire over het ontstaan van de gemeente Westerkwartier werd op 7 februari uitgezonden op PodiumTV.

Het Hogeland

Over de wording van de gemeente Het Hogeland werd op 14 februari een documentaire uitgezonden op PodiumTV.

Het Hogeland (uitzending 14 feb)
Groningen (uitzending 21 feb)
Delfzijl, Appingedam, Loppersum (uitzending 28 feb):