Macht & Pracht

1831 tot 1915

Hendrik Willem Mesdag 1831-1915

Op 10 juli was het precies 100 jaar geleden dat Hendrik Willem Mesdag overleed. Een geboren Groninger, maar vooral bekend als een van de belangrijke schilders van de impressionistische schildergroep de Haagse School. En natuurlijk als schilder van Panorama Mesdag in Den Haag. Het Panorama Mesdag is een in 1881 geschilderd, cilindrisch opgehangen schilderij van ongeveer 14 bij 120 meter groot. Het toont de Noordzeekust bij Scheveningen en Den Haag en behoort tot de top 100 van Nederlandse Monumenten.

Hendrik Willem Mesdag 1831-1915

Panorama Mesdag (gedeelte), geschilderd door Hendrik Willem Mesdag in 1881. - Beeld: Trojan via Wikimedia Commons

In 1831 werd H.W. Mesdag op het Hoge der A (nummer 9) te Groningen geboren als zoon van een stijfselfabrikant, die later bankier werd. Hendrik begon zijn carrière in het bankbedrijf van zijn vader, maar besloot op zijn 35e om fulltime kunstenaar te worden. Hij volgde lessen aan de Academie Minerva en later in Brussel; daarna vestigde hij zich in Den Haag. De belangrijkste thema’s in zijn werk waren de zee en het maritiem bedrijf. Zijn zeegezichten leverden hem internationaal succes en vele onderscheidingen op.

Hendriks oudere broer Taco schilderde ook. Samen speelden ze een belangrijke rol in het Haagse kunstgenootschap Pulchri Studio. Hendrik was voorzitter, Taco de penningmeester.

H.W. Mesdag was niet alleen schilder maar ook, samen met zijn vrouw Sina van Houten (eveneens geboren in Groningen) een verwoed verzamelaar van meer dan 200 schilderwerken. Deze Mesdagcollectie werd in 1903 geschonken aan de Nederlandse Staat en is ondergebracht in het pand naast zijn voormalige woning in Den Haag.

Panorama Mesdag, geschilderd door Hendrik Willem Mesdag in 1881. - Beeld: Trojan via Wikimedia Commons
Panorama Mesdag, geschilderd door Hendrik Willem Mesdag in 1881. - Beeld: Trojan via Wikimedia Commons

Collectie Groningen: Schepen op zee van Mesdag