Groninger verzetshelden

In het kader van 2018, Jaar van het Verzet, brengt De Verhalen van Groningen een eerbetoon aan onze Groninger verzetshelden uit de Tweede Wereldoorlog. Mannen en vrouwen die uit idealisme, noodzaak of medemenselijkheid in opstand kwamen tegen de bezetter en hun eigen leven in de waagschaal stelden.

Groninger verzetshelden

Historische verenigingen, stichtingen en kringen uit de hele provincie hebben bijdragen geleverd aan de digitale portrettengalerij, die het mogelijk maakt om het verzet in het gezicht te kijken. Zo proberen we te achterhalen wat deze mensen heeft bewogen en te voorkomen dat hun namen worden vergeten. De digitale portettengalerij van Groninger verzetshelden is te bekijken op Groningen4045.nl. Daar kun je ook je eigen verhaal over een familielid, kennis of dorpsgenoot achterlaten.

Reizende tentoonstelling

Bij de digitale portrettengalerij hoort ook een reizende tentoonstelling. We selecteerden de verhalen van tien verzetshelden uit 1940-1945 en voegden daar de biografieën van twee hedendaagse verzetsstrijders aan toe: verzet is namelijk van alle tijden. De twaalf portretten reizen de komende maanden door de provincie.

29 maart - 27 mei: voor de ingang van het Noordelijk Scheepvaartmuseum

23 april: bij debat van Studium Generale in het Academiegebouw (start 20.00u).

4 mei: in de Martinikerk, te bezichtigen na de kranslegging om 20.00u.

5 mei: op het bevrijdingsfestival vanaf 12.00u.

In juni, juli en augustus reist tentoonstelling langs verschillende adressen. Interesse in een expositie bij jou in de buurt? Neem dan contact op met info@deverhalenvangroningen.