Groninger IJkpunt 32: De Ploeg

De in 1918 opgerichte - en nog steeds bestaande - kunstkring De Ploeg beleeft in de periode 1923-1927 zijn artistieke hoogtepunt. De verbeelding van het Groningerland is één van de grote thema’s voor de leden van dit kunstenaarscollectief.

Groninger IJkpunt 32: De Ploeg
'Het witte paard', detail, olie/wasverf op doek, Jan Altink, 1925, Groninger Museum.

De drie oprichters, Jan Altink, Johan Dijkstra en Jan Wiegers behoren tot de bekendste vertegenwoordigers. De door Altink bedachte symbolische naam staat voor het omploegen van de aarde; het ontwikkelen van nieuwe kunst.

De kunst uit zich in een Groningse vorm van expressionisme. Grote inspiratiebron hierbij is het Groninger landschap. Het gebruik van felle kleuren en vormen geeft een geheel nieuwe kijk op Groningen. 

De later toegetreden leden Wobbe Alkema en Jan van der Zee ontwikkelden een eigen geometrisch-abstracte stijl, het constructivisme. Ook de internationaal beroemde Hendrik Nicolaas Werkman voegt zich bij het gezelschap. Naast schilderen houden de leden zich bezig met houtsneden en typografie. Het zijn bovendien niet alleen beeldend kunstenaars, maar ook musici, architecten en literatoren die deel uitmaken van De Ploeg.