Pioniersgeest

1785

Groninger Boegbeeld 19: Geert Reinders

Veepestbestrijder en patriot

Geert Reinders (1737-1815), of de ‘enter’ zoals hij ook wel wordt genoemd, is een selfmade man. Hij is eerst molenaar en vanaf 1758 werkt hij als landbouwer en veekoopman. 

Reinders is bekend geworden als bestrijder van de veepest. Hij werkt samen met de medische hoogleraar Petrus Camper en doet proeven op zijn eigen kalveren. Hij ent hen in met entstof van zieke koeien, waardoor de kalveren immuun moeten worden voor de pest. Reinders publiceert over de gunstige resultaten en verwerft hiermee landelijk bekendheid. 

Erepenning van goud, uitgereikt door de Oeconomische Tak van de Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen aan Geert Reinders, 1779. Apollo die Ceres met een lauwerskrans huldigt en het opschrift ‘EER EN VOORDEEL’. -  Foto: collectie Universiteitsmuseum
Erepenning van goud, uitgereikt door de Oeconomische Tak van de Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen aan Geert Reinders, 1779. Apollo die Ceres met een lauwerskrans huldigt en het opschrift ‘EER EN VOORDEEL’. - Foto: collectie Universiteitsmuseum

Hij is ook een actief  patriot en treedt op als commandant van het Winsumer exercitiegenootschap. In 1787 wordt hij vanwege antistadhouderlijk gedrag tot een fikse boete veroordeeld. Na 1795 vervult hij vele lokale en regionale bestuursfuncties, onder andere als lid van de commissie van landbouw (1805). Ook is hij van 1798 tot 1801 lid van de volksvertegenwoordiging in Den Haag.