75 jaar vrijheid

1940 tot 1945

De kabelwacht

De Duitse bezetter had een systeem bedacht, waarbij de notabelen van een dorp in weer en wind en op de meest ongunstige tijden de telefoonkabel moesten bewaken tegen saboteurs. 

Zo stonden tussen 1940 en 1945 in heel Nederland de plaatselijke dominee, dokter en notaris op wacht. Ze moesten wel, want als de kabel brak, werden de notabelen neergeschoten. Het was een perfect systeem. De Duitse bezetter koos bewust de notabelen als kabelwachters, om hen uit te putten, zodat verzet organiseren zwaarder werd. Ook stelden de Duitsers mogelijke saboteurs een dorp zonder notabelen in het vooruitzicht. 

Het werkte: in heel Oost-Groningen is de kabel niet gebroken. Ook notabelen die actief waren in het verzet moesten op wachtlopen, zoals dominee Ader, en de fameuze schoolmeester Roze uit Nieuw-Beerta, die naam had erg streng te zijn. Over de kabelwacht is tenminste één verzetslied bewaard gebleven.

De kabelwacht

Leden van de kabelwacht in juli/augustus bij de spoorbrug over het Buiskooldiep, Nieuw-Beerta. - Foto: www.beeldbankgroningen.nl (2437-2296)