Macht & Pracht

1945

De Bierdouche

'Een traditie van niks'

De bierdouche op de slotdag van popfestival Noorderslag is eindelijk eens een Groninger traditie waarvan de oorsprong niet in nevelen is gehuld. Hoewel het gebruik pas twee decennia oud is, vinden sommigen het 'niet meer van deze tijd'.

De Bierdouche

Zangeres Ilse de Lange van de band The Common Linnets ontvangt de Popprijs 2015 en de bierdouche. - Foto: Sander Baks / www.noorderslag.nl

In 1992 daalde voor het eerst een (plaatselijke) stortbui aan bier neer op het podium van de Oosterpoort tijdens de uitreiking van de Popprijs voor de 'persoon of artiest die het afgelopen jaar de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse popmuziek'. Deze blijk van afkeer van het publiek was niet gericht tegen de winnaars van de prijs, maar betrof presentator Jan Douwe Kroeske.  Zelf verklaarde die het voorval later met: 'Ik zat ook bij Langs de Lijn en dat was wellicht niet alternatief genoeg.'

Twee jaar daarna waren de winnaars wél het mikpunt, toen in 1994 het duo 2Unlimited doorweekt de prijs in ontvangst nam. Een traditie was hiermee geboren, voortaan ongeacht de populariteit van de laureaten.

Met regelmaat kwam het ritueel de afgelopen jaren in opspraak. De kritiek bereikte in 2015 een ongekend hoogtepunt.  Presentator en 3FM-dj Giel Beelen – een gevestigde naam in de wereld van normen en waarden – liet aan de pers verongelijkt weten: 'Ik vind het een traditie van niks. Ik vind het onwijs respectloos naar de artiest en de apparatuur toe. (...) Ik hoop dat na die Zwarte Piet en dat kievitsei ook de bierdouche wordt verboden.' Prijswinnares Ilse de Lange nam zowel prijs als plens in ontvangst, begeleid door de woorden 'Zo’n douche is zo lekker, jong’n'.

Festivalmanager Peter Sikkema toonde zich na afloop ook weinig gelukkig met de bierdouche: 'Het is 2015 en tradities kunnen doorbroken worden.' Een bierverbod is daarom vanaf 2016 een feit. Mogelijk klinkt daarom dit jaar alleen een beschaafd applaus, begeleid door een ingetogen hulderoep. Of toch niet?

Heb je geen kaartjes weten te bemachtigen voor Eurosonic Noorderslag? Niet getreurd! Tijdens Eurosonic Noorderslag zijn er voldoende gratis optredens op diverse podia in de Groninger binnenstad. Bij de VVV aan de Grote Markt 29 in Groningen kun je een gratis routekaart ophalen om popstad Groningen ook zonder ticket te ontdekken. Of kijk op Groningen Live.

Bronnen

Volkskrant en Poparchief Groningen

Het Huis van de Groninger Cultuur en De Verhalen van Groningen werken samen aan het project Levend Erfgoed Groningen: een inventaris van het Groningse immateriële erfgoed. Verhalen als deze zijn een verrijking voor dit project. Meer immaterieel erfgoed vindt u op www.levenderfgoedgroningen.nl.

Foto: Sander Baks / www.noorderslag.nl
Foto: Sander Baks / www.noorderslag.nl