75 jaar vrijheid

1940 tot 1945

De arrestatie en executie van Anne van der Woude

Anne van der Woude (Sneek, 1891) had een opleiding tot zilversmid gevolgd, maar had in Groningen een kantoorboekhandel. In 1935 begon hij in de Oude Kijk in 't Jatstraat een stempelfabriek aan huis, waar hij met zijn vrouw en zes kinderen woonde. Tijdens de oorlog kwam hij in contact met het verzet en sloot hij zich aan bij de pacifistische groep De Groot (zie verhaal: Verzetsgroep De Groot). Niet alleen Anne, maar ook de zonen Pier, Jaap, Dick en Sytze en zijn dochter Henny waren actief in het verzet. Omdat Anne van de Duitsers de opdrachten kreeg om officiële stempels te maken, was het voor hem gemakkelijk om extra exemplaren te maken en deze te verspreiden onder het verzet. 

In de zomer van 1944 wordt de oudste zoon Pier aangehouden en vervolgens gedeporteerd. Hij overlijdt in december in Neuengamme, maar de familie weet niets van zijn lot. In februari staat plotseling de SD voor de deur: Anne wordt gearresteerd en het huis wordt grondig doorzocht. De zoons, ondergedoken in hun eigen huis, blijven onopgemerkt. Later blijkt, dat Annes naam is gevallen tijdens verhoren van de SD door opgepakte leden van de groep De Groot. 

Anne komt terecht in het Huis van Bewaring, waar hij een 'celvriend' treft die voor de Duitsers werkt en veel informatie van Anne weet los te krijgen. Op 10 april wordt Anne met negen anderen naar Bakkeveen gebracht, waar ze allen worden gefusilleerd.

De arrestatie en executie van Anne van der Woude